Топола – Виноградари су данас обележили своју славу Светог Трифуна. Верује се да овај светац штити винограде и због тога се данас уз молитву и вино по први пут орезује винова лоза. На Опленцу је традиционално лозу орезао принц Михаило Карађорђевић у присуству управника задужбине и свештеника.

Фото: ТопПрес

„Ово је једино место, бар колико је мени познато где принц реже лозу, иза цркве су краљеви виногради ту се сваке године на овај дан окупљамо. Надамо се да ћемо проширити наше засаде и у реконструисаном објекту  винарије дочекати  госте“, казао је за ТопПрес, Драган Рељић, управник задужбине краља Петра I на Опленцу.

Фото: ТопПрес

У селу Липовац надомак Тополе налази се девет винарија и ово је једино село у Србији које броји толико винарија. У ово мало село последњих година дошло је доста купаца и засади се интензивно шире а овдашњи мештани негују традицију орезивања винове лозе на данашњи дан.

Фото: ТопПрес

„Свети Трифун се сматра заштитником виноградара и ми тај обичај не прекидамо, окупимо се на овај свети дан и орежемо лозу а онда уз музику и богату трпезу славимо до краја дана са гостима и пријатељима“, рекао је Чедомир Гарашанин, домаћин славе из Липовца.

Чедомир Гарашанин, Фото: ТопПрес

Вредни људи, добра земља и традиција која датира од давнина сврстали су Липовац на винску мапу као село које броји највећи број винарија.

Фото: ТопПрес

„Виноградарско село од давнина, девет винарија неке су још у изградњи неке су већ и регистроване. Ми мештани имамо углавном мање површине, док су виноградари са винаријама закупили веће површине. Мало нам је отежано пласирање вина и грожђа нарочито стоно и те мање количине, ко има више има и подстицаје па је њима мало лакше. Ово село има одређену надморску висину, ружу ветрова, земљиште, сунце греје грозд од изласка до заласка тако да винским сортама то даје посебну ноту“, објашњава Милојица Ристовић, винар из Липовца.

Милојица Ристовић, Фото: ТопПрес

Иначе, у овом селу винограде има и породица Ђоковић, која је недавно пласирала и прва вина из њихових засада.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес