fotogzs-

Топола – Невреме које је ове године захватило опленачки крај нанело је велике штете пољопривредницима. Потврђени минуси су око две милијарде динара, а општина Топола и Пољопривредна стручна служба ће помоћи да се губици надокнаде.
„У договору са три пословне банке, омогућили смо оштећенима да у складу са потврдaма о процени штете репрограмирају своје дугове, тако што ће одложити главницу на годину дана. Наша општина била је погођена невременом, не само ове већ и претходних година, па је у плану спровођење пројекта са циљем да пољопривредници заштите своје усеве. За почетак ће бити укључено 50 газдинстава, а свако од њих заштитиће један хектар обрадиве површинe. Ми ћемо као општина помоћи да се субвенционише камата за пољопривредне кредите за постављање противградних мрежа, али и пружити подршку за субвенције за подстицајна средства”, каже Милан Јокић из Пољопривредне стручне службе у Тополи.

Он истиче да су штете од града велике, а највише из разлога јер нема довољан број противградних ракета.

„У тренутку највећег удара грома имали смо само две, три ракете на стању, што је мизеран податак. Супштина је да се мора обезбедити већи број ракета, а њихова додела је у надлежности Министартсва пољопривреде, али и у суфинансирању локалне самоуправе. У овом тренутку функционише 15 противградних станица, а накнада за стрелце је 4.000 динара”, истакао је Јокић.

ТопПрес/ ГЗС