Веља Илић на свом имању има противградни топ, ова машина од града брани површину од 80 хектара

Веља Илић на свом имању има противградни топ, ова машина од града брани површину од 80 хектара

Чачак – Велимир Илић, бивши министар, осим што је познати политичар важи за угледног домаћина, али и великог радника. На свом имању подно планине Јелице има плантажу шљива стенли која се простире на 29 хектара, стога и њега мори једна од највећих мука коју имају воћари, а то је град. Ипак, Илић је одлучио да доскочи овој временској непогоди и на свом имању пре неколико година инсталирао је противградни топ. На идеју да постави ову машину која разбија градоносне облаке дошао је по узору на патенте који су већ познати у свету, а данас се највише користе за одбрану хиљада нових, скупоцених аутомобила спремљених за продају, и паркираних испред великих немачких фабрика.

„Двојици пријатеља са Машинског факултета донео сам 2015. године фотографије противградних топова који су примењују у свету, Италији, Француској, Русији. Ми смо заједно направилили, гледајући те снимке, противградни топ који ради на гас ацетилен. Две боце у мојој противградној станици служе за читаву сезону. Ово је систем вентила и аутоматског пуштања ацетилена и мени је драго да немачка компанија `Месер` када је видела шта смо урадили, и њихов директор, спонзорисала комплетну опрему. Њихови стручњаци су дали сертификат и уградили је, јер је то најбитније да све буде сигурно. Волим што су одлучили да раде са нама у Србији, а мени су помогли у изградњи машинског дела,” рекао је за РИНУ Илић.

Бивши министар у српској Влади, који је између осталог био задужен и за ванредне ситуације, наводи да ова противградна опрема штити 80 хектара и кошта са израдом и монтажом комплетно 20.000 евра, или исто колико и заштитна мрежа са стубовима за само један хектар воћњака.

Фото: РИНА

„Топ се састоји од два одељења, физички мора да се одвоје оно где се чува гас и где је реактор. Реактор врши довођење гаса и он се овде сабија, ту се помоћу бобине и акумулатора баца варница. Када се запали ствара се изузетно висока температура и то одлази према небу, уз веома јак звук који удара у облаке и разара их. Постоји комплетна електроника која служи за електронско навођење. Унутра има картица као у мобилном телефону и било где да се налазите у свету, ако вам јаве да градоносни облаци долазе према вашем подручју, ви окренете или пошаљете СМС и цео систем одмах реагује. Креће се брзином звука”, наглашава Чачанин.

Противградни топ ставили су и на точкове, па су тако обезбедили заштиту за још већу површину. Може да се вози на камиону или приколици и да у раној берби штити јагоде, трешње, али и грожђе које касније стиже.

„Док сам био службено у Русији или Француској, када ми јаве, пустим поруку у село и заштитимо читаво подручје. Уређај смо монтирали пре неколико сезона и од тада никада нисмо имали проблеме са градом нити било какве штете. Само је битно да добијемо информацију да наилазе градоносни облаци како бисмо упутили поруку. Укупно, у целој сезони града једна противградна станица, да дејствује пуну сезону, потроши највише до 500 евра ацетилена, то је највећи капацитет. Када је слабије градоносна онда је од 200 до 300 евра. Обично гађа облаке на 4.000 метара, не угрожава авионе.”

У моменту деловања има једна веома интересантна ситуација: „Када почне да грми и сева и у моменту пуцања све престаје и почиње само да пада киша”. Многе фабрике које се баве производњом нових аутомобила штите своје паркинге оваквим уређајима. Илић је свој топ једном поставио у Гроцкој, другог пута у Бегаљици, нигде не бејаше штете од небеског леда.

Фото: РИНА

„Битно је само дејствовати на време, ако град почне да пада ту више нема спаса. Дејство мора да буде у моменту формирања леденице. Ја сам се овим бавио и док сам био министар. Мој отац се бавио шљивом, и деда, имали смо велике воћњаке. И зато су ме прогласили да сам пијанац, јер сам увек имао ракију и обожаво да је печем и сада то радим. А наш народ то кад чује каже: не одваја се од лампека. Међутим, ја не пијем али волим да будем ту”, казао је Илић.

ТопПрес/ РИНА