У светлу чињенице да се ширење епидемије корона вируса временски поклапа с почетком сезонских, односно поленских алергија и кијавица, инфектолошкиња Ивана Милошевић јасно прави разлику између ових појава.

Истиче ону кључну – алергије не прати повишена температура.

Она је на РТС-у рекла да је онима који имају алергијски проблем и добијају га изнова сваког пролећа већ јасно какви су симптоми које би требало да препознају.

„Углавном узимају лекове за алергију, оне најједноставније, антихистаминике, који доводе до олакшања. То олакшање се неће десити код Цовид-19. Друго, особе које имају алергију, немају повишену температуру, што се углавном догађа код оних који имају коронавирусну инфекцију“, казала је Милошевићева.

Према њеним речима, поред повишене температуре, симптоми који указују на корона вирус су инфекција горњих дисајних путева, кашаљ, код појединих и малаксалост и болови у мишићима и зглобовима.

„То је свакако различито од алергије. Може се рећи да подсећа на почетак грипа“, навела је Ивана Милошевић.

Додала је да је почетком марта када је откривен први случај коронавируса, у Србији још циркулисао вирус грипа, тако да је паралелно рађен тест и на грип и на Цовид-19.

Сада, каже, постоји и грип, али у знатно мањој мери.

ТопПрес/ Извор: Танјуг