smart

Топола – Једноставна, обична жена, супруга, мајка, бака, тако у неколико речи себе описује Мирјана Прокић (61) из Тополе, ауторка збирке песама „Зрно бибера“. Међутим, свако ко је упознао ову средовечну жену има само похвалне речи за њу а многи ће је упамтити по њеним стиховима уз помоћ којих је оставила и писани траг.

„Од ране младости привлачила ме је уметност, волела сам да сликам али никада није било довољно новца за то. Волим природу, и увек за себе кажем да сам обична жена, а како сам почела да пишем ни сама не знам, једноставно десило се. Прво је то било у средњој школи када сам другарицама  писала стихове за рођендан, потом су се рађале и прве љубави па инспирације није мањкало. Касније су речи саме долазиле, некада би записала стих касније још један па кад дође ‘онај’ тренутак настане песма“, прича за ТопПрес Мирјана Прокић из Тополе и додаје да је њена жеља одувек била да иза себе остави писани траг.

Фото: приватна архива

„У почетку сам своје песме постављала на страници  https://www.facebook.com/TrepetDuse/ али касније сам схватила да ће са мојим одласком са овог света нестати и све моје песме јер ту страницу више нико неће пратити. Због тога сам желела да  издам своју збирку и да оставим траг иза себе да сам била пролазник на овој планети“.

Мирјанина прва песма била је „Ој Тополо“, али у њеној богатој ризници „Зрно бибера“ нижу се многе песме, и свака је како она каже посебна на свој начин.

Мирјанина песма о Тополи, Фото: Приватна рхива, фејсбук

„Ја не волим да измишљам,  мој мото је истина и увек само истину говорим.  Све што запазим у окружењу ја пренесем на папир, љубав, патњу,  животне приче. Дешавало се да ме неко замоли да напишем песму или стих, тако мало по мало настало је ‘Зрно бибера’, необичан назив за необичне песме. Ако би морала да кажем на коју сам  песму најпоноснија то је дефинитивно песма ‘Мајка’, али ништа мање нисам поносна ни на остале, јер свака је посебна на свој начин и свака у себи носи неку животну поуку“, каже Мирјана.

Према њеним речима, највећу подршку у издавању књиге пружила јој је породица али због недостатка новца књига је одштампана у мањем тиражу. Међутим, Мирјана каже да има довољно песама да изда још једну књигу у коју ће сместити одабране песме у прози.

ТопПрес

Мирјана Прокић, фото: ТопПрес