Кисић: Масовна окупљања у затвореном дуго неће бити могућа

Кисић: Масовна окупљања у затвореном дуго неће бити могућа

Члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији повољнија у односу на друге земље, али да масовно окупљање у затвореним просторима још дуго неће бити безбедно и могуће.

Кисић Тепавчевић је за ТВ Прва рекла да нема много простора око попуштања мера и додала да је у Србији пада број новозаражених, али да је вирус још увек ту и да је значајан број пацијената на респиратору и у тешком стању.

‘Ово јесте пад, али се корекција мера врши у складу са епидемиолошком ситуацијом“, рекла је она и додала да окупљање у затвореним просторима дуго неће бити безбедно.

Кисић Тепавчевић је апеловала на грађане који се нису вакцинисали да то ураде што пре да би, како каже, сачували своје и здравље својих чланова породице.

“То је кључ наше борбе, све зависи од нас и сваког појединца, сви смо пођенданко важни у борби против вируса“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Дозвољени изласци из домова за старе, по повратку карантин за невакцинисане

Више од 80 одсто корисника геронтолошких центара је вакцинисано против вируса корона, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и додала да су посете домовима за старе и изласци штићеника дозвољени, али да је за оне који нису вакцинисани обавезан карантин по повратку.

Кисић Тепавчевић је казала да има геронтолошких центара у којима су сви корисници вакцинисани и додала да је то условило повољну епидемиолошку ситуацију, као и да је тренутно 237 корисника позитивних на корона вирус и да већина има асимптоматске облике инфекције.

Додала је да се последњих месеци у геронтолошким центрима сваке недеље корисницима раде антигенски тестови и откривају асимптоматски облици инфекције.

“Некада се открије да су и они који су ревакцинисани позитивни на антигенски тест, па се из предострожности хоспитализују, али по правилу немају ниједан симптом и добри су им налази. Показује се колико је и у тој најосетљивијој групи вакцина ефикасна“, рекла је Кисић за ТВ Прва.

Министарка је казала да су посете у домовима и изласци корисника на дуже од 24 сата дозвољени уз посебне препоруке.

“Уколико у дому нема ниједног новог случаја у последње две недеље, корисници могу да изађу и проведу са породицом неколико дана и за њих није обавезан карантин по повратку. Они који нису вакцинисани по повратку у колектив морају у двонедељни карантин“, рекла је Кисић Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI