Кисић: Ситуација стабилна, али морамо побољшати вакцинацију

Кисић: Ситуација стабилна, али морамо побољшати вакцинацију

Епидемиолошка ситуација у Србији је последњих недеља стабилна, али се обухват вакцинације мора повећати, ако желимо спремни да сачекамо јесен, поручила је данас чланица Кризног штаба, министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

„Ситуација са корона вирусом је последњих недеља стабилна, али видимо да се у већини земаља бележи погоршање епидемиолошке ситуације, која је делом везана за појаву новог соја, али је пре свега разлог за то недовољни обухват вакцинације“, рекла је Кисић Тепавчевић после седнице Кризног штаба.

Она је пренела да је и највећи део данашњег састанка био посвећен томе како да се утиче на све да се повећа обухват вакцинације, јер цепива штите од ширења болести, али и од смртних исхода.

„То није само индивидуална, већ и колективна одговорност, јер вакцинацијом штитимо и оне које највише волимо“, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла и да се последњих дана бележи благи пораст оболелих.

„Сезона је годишњих одмора, али вирус није на одмору и то нам потврђује број инфицираних, али и то што сваки дан неко од наших суграђана изгуби живот“, напоменула је Кисић Тепавчевић.

Навела је и да међу хоспитализованим пацијентима више од 99 одсто није вакцинисано, док међу преминулима од инфекције ковида није било особа које су комплетно вакцинисане.

„То је снажан показатељ колико је важна вакцинација“, апеловала је Кисић Тепавчевић.

Вакцинисано 49 одсто пунолетних грађана

Она је изјавила да је бар једном дозом вакцинисано 2.772.927 особа, док је комплетно имунизовано 2.642.507 особа у Србији.

То је, каже, 49 одсто, а имајући у виду колико су нам дуго вакцине доступне, и то да је цепиво обезбеђено за сваког грађанина, тај проценат није довољан ако желимо да што спремнији дочекамо јесен и сезону респираторних инфекција.

Кисић је, после седнице Кризног штаба, рекла да је постоје региони са високом свести о значају вакцинације и већим бројем вакцинисаних, међу којима Београд, где је на Старом граду вакцинисано 74,13 одсто свих пунолетних становника, на Савском венцу 72,53 одсто…

„Главни град предњачи кад је реч о обухвату вакцинације“, рекла је Кисић.

Уз Београд, по броју вакцинисаних, у врху су и Прибој, Ниш, Ужице, Кладово, Кикинда, Нови Сад.

Међу градовима у којима је недовољно људи вакцинисано су Тутин, Нови Пазар, Лајковац…

Вакцинисано 90 одсто корисника и 80 одсто радника социјалних установа

Кисић је изјавила да је у установама социјалне заштите вакцинисано више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених у тим установама.

Кисић Тепавчевић је, након седнице Кризног штаба, новинарима казала да је тај ниво вакцинисаних резултирао тиме да су у претходном периоду у тим установама забележени само спорадични случајеви заражених вирусом корона.

„Претходних недеља имали смо и дане када нисмо имали ниједног оболелог, претходних дана имамо три оболела, ниједан није животно угрожен, а сва три корисника који су позитивни, нису вакцинисани“, казала је Кисић Тепавчевић.

Када је реч о здравственим установама и броју вакцинисаних који раде у тим установама, министарка каже да нема прецизне податке, али и да би свака од тих установа требала да доноси индивидуалне мере у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације.

На питање колико је до сада произведено вакцина Спутњик В на Торлаку, Кисић Тепавчевић каже да нема ни тај податак, али да ће у току дана доставити те податке.

Истиче да је производња почела и да су поносни на то.

Трећа доза нам неће обезбедити колективни имунитет

Морамо бити свесни чињенице да и уколико се покаже потреба за трећом дозом вакцине она неће обезбедити колективни имунитет, поручила је данас министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је након седнице Кризног штаба, а одговарајући на питање у вези с трећом дозом, казала да ће сви који су два пута вакцинисани сигурно отићи да приме и трећу дозу уколико се испостави да је потребна, али је упозорила да је сада приоритет да се невакцинисани у нашој земљи вакцинишу како бисмо стекли колективни имунитет и изборили се са вирусом.

Кисић Тепавчевић је навела да се истраживања о трећој дози још раде, као и да их сада раде произвођачи и указује на то да се показало да поствакцинални имунитет траје дуже него што се првобитно мислило.

Указује и на то да није примећен велики број инфицираних који су претходно вакцинисани, а да и они који јесу инфицирани, а вакцинисани су, нису имали теже облике болести.

Задатак свих вакцинисаних је да утичу на оне које познају, а који нису вакцинисани, да промене мишљење и то учине, јер вакцинацијом не штите само свој живот, већ животе свих нас.

Кисић Тепавчевић поново апеловала на све да се вакцинишу

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се обухват вакцинисаних не повећава темпом који је био очекиван и поново апеловала на све, поготово на она између 18 и 30 година да се вакцинишу.

Министарка је одговарајући на питања новинара након седнице Кризног штаба навела да у последњих неколико месеци више од 99 одсто хоспитализованих који су заражени вирусом корона није вакцинисано.

На питање да ли је на данашњој седници разматрано како да се млади мотивишу да се вакцинишу, Кисић Тепавчевић је рекла да је од почетка имунизације учињен читав низ афирмативних потеза и подсећа да је држава дала стимулацију од 3.000 динара вакцинисанима, као и да су се културне институције, али и многи фестивали, попут Егзита, укључили у кампању мотивисања.

„Али, ја не знам да ли је неком потребна већа мотивација од податка да је више од 99 одсто особа које су последњих месеци хоспитализовани невакцинисано. Вакцина спашава живот“, нагласила је министарка.

На питање да ли на популацију између 18 и 30 година и њихову неодлучност у вези с вакцинацијом утиче и то што према вестима из Израела вакцина повећава ризик од миокардитиса, Кисић Тепавчевић каже да се од самог старта прича о разним ризицима, али да је истраживањима доказано да су вакцине безбедне.

Додаје да сада произвођачи вакцина раде истраживања о дужини поствакциналног имунитета.

„Безбедност је доказана, у највећем броју случајева где су се појавиле неке болести то није имало везе са вакцином сем што се подударило са временом вакцинације. Младе особе треба да схвате да не постоји ниједна реакција која би их довела у ризик од каснијег оболевања, већ да су резерват преношења инфекције“, казала је.

Подсетила је да је десет дана било потребно да се проценат вакцинисаних повећа за један одсто и апеловала је на све који су вакцинисани да утичу на оне које познају а који се нису вакцинисали да то учинеи на тај начин заштите и себе, али и друге.

Болнице могу да траже доказ да радници нису заражени

Једна од мера која се може доносити индивидуално, од болнице до болнице, у зависности од епидемиолошке ситуације, је да се запосленима, након одмора, може тражити доказ да нису заражени, истакла је данас чланица Кризног штаба и министарка Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она је, поводом информација да поједини клинички центри траже PCR тестове од запослених који се нису вакцинисали приликом повратка са одмора и питање да ли је то пракса у свим болницама, рекла да је болничка средина место где постоји највећи интензитет контаката са најосетљивим становништвом, који су болесни и захтевају лечење и негу, као и да радници могу бити преносиоци инфекције.

„Вакцине су доступне од децембра тако да су сви здравствени радници који одговорно схватају свој посао, а који немају контраиндикацију, примили вакцину. Они који на дужи временски период оду са свог радног места приликом повратка морају да буду безбедни за своје пацијенте и болничку средину“, подвукла је она.

Истакла је да треба да пруже доказ да нису заразни а то је PCR тест.

Та мера, додала је, доносиће се од болнице до болнице и зависиће од епидемиолошке ситуације и вакцинисаности радника.

Пренела је и да је највеће време на седници кризног штаба било посвећено томе да се мора радити на повећању свести и обухвату имунизацијом.

„Епидемиолошка ситуација још увек је стабилна, али видели смо да може брзо да измакне контроли. Једини начин да се заштитом јесте да се вакцинишемо“, закључила је Кисић-Тепавчевић.

Оштрије ћемо контролисати поштовање мера

На седници Кризног штаба данас је констатовано да више од 30 одсто људи не носи заштитне маске и не одржава дистанцу, казала је министарка Тепавчевић, најављујући да ће у наредном периоду бити пооштрене контроле поштовања мера против епидемије.

Министарке је након седнице Кризног штаба казала новинарима да је примећено да се заштитне маске не носе у јавном превозу, тржним центрима и другим затвореним објектима.

Додала је да су сви свесни чињенице да су високе температуре и да је незгодно носити маске, али да с обзиром да становништво није вакцинисано у потребној мери морамо поштовати противепидемијске мере.

„Нажалост, мораћемо да повећамо контроле. Репресивне мере и кажњавање нису популарни, али су једини начин“, казала је министарка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI