Чачак – Пандемија изазвана корона вирусом направила је велике проблеме и књиговођама и рачуновођама. Како кажу, нереално је очекивати да се за исти временски период као и прошле године предају завршни рачуни, а број обвезника је повећан за 70.000 предузетника.

Такође, отежавајућа ствар у свему томе  је јер међу обвезницима има и болесних лица као и лица у изолацији која нису у могућности да потпишу извештаје.

„Пре свега Агенција за привредне регистре је изашла са новом апликацијом 19. јануара, а не првог како је требало, а много је и других отежавајућих фактора да би се рок до 28. фебруара испоштовао. Са друге стране померањем рока на 31.03 како нови закон о Рачуноводству  за 2021. год прописује не продужава се рок за уплату пореза јер за ту обавезу су прописани други рокови који су после 31.03“, рекла је за РИНУ књиговођа из Чачка Верица Брковић.

Књиговоће и рачуновође су на мукама већ месецима, а оно што је неопходно јесте продужетак рока након 31.03., а Министарство финансија је то које треба  дати задњу реч у овом случају.

„Сви су на измаку снага, јако је тешко функционисати у оваквим условима. Уколико би дошло до продужетка рока не само да би било олакшано нама, већ и свим обвезницима, а порески систем не би био угрожен. Добили би се само детаљнији извештаји и релаксираније стање. Много мојих колега такође има ковид, као и њихови клијенти и онда је нереално очкивати исто временски рок за извршење посла као кад није била епидемија“, изјавила је Брковић.

ТопПрес/ РИНА