Кризни штаб заседа сутра, извесно пооштравање мера

Кризни штаб заседа сутра, извесно пооштравање мера

Седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана актуелна епидемиолошка ситуација, биће одржана сутра, потврђено је Танјугу у влади. Седница ће бити одржана у 11 сати.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у среду да ће у склопу мера против ширења корона вируса, инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд.

Епидемиолошка ситуација у Србији се не смирује, а у последња три дана број новозаражених је изнад 4.000.

Епидемиолог и члан медицинског дела Кризног штаба Предраг Кон тражи да се све затвори минимум на недељу дана, јер у супротном здравствени систем неће издржати.

Током прошлог викенда од суботе у 12 сати затворену су сви објекти осим продавница прехрамбене робе, бензинске пумпе и апотеке. Од понедељка све је враћено у редован режим рада.

Од понедељка су све средњошколци прешли на онлајн наставу, те се очекује да Кризни штаб да даље смернице да ли ће ђаци наставити да прате наставу од куће или ће се вратити на стари комбиновани режим- недељу дана од куће, недељу дана у школи.

Ковид болнице су поново пуне, а лекари који у њима раде траже хитно увођење нових мера и ригорозније контроле постојећих.

Све је разбеснело организовање концерата у Комбанк дворани, а градски челници најавили су да ће одговорни бити кажњени.

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер каже да подржава предлог медицинског дела Кризног штаба о затварање објеката и да остаје да видимо да ли ће победити паре или живот.

Гојковић: На Кризном штабу о казнама због концерта

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да ће се на седници Кризног штаба разговарати о томе ко ће бити кажњен због одржавања концерта “Црвене јабуке“ у Београду и нагласила да прописане мере треба једнако да важе за све.

“На снимку се види да нису сви носили маске, да нема размака у публици…Премијерка је рекла да ће бити изречене одређене казне, видећемо коме све“, рекла је Гојковић за телевизију К1, наводећи да не разуме зашто је дозвољено да се у Комбанк дворани организује тако велики концерт.

Нагласила је да сва окупљања треба оштро санкционисати јер се тако, како је рекла, спашавају медицински радници и људски животи.

“Мере треба да важе за све, али изгледа да није тако и Кризни штаб то мора да пресече. Не могу да се помирим са тим да могу да се одрже концерти у препуним салама или манифестације са великим бројем људи на улицама, а да се забрани биоскопима да раде“, рекла је Гојковић.

Министарка је казала да би, да није политичар, била за закључавање у овом тренутку да би се ситуација са епидемијом смирила.

“Разговарам са многима који нису из света политике који предлажу да се закључамо на одређено време. Међутим, постоји правни проблем, нећемо и не можемо да уведемо ванредно стање, а забрана потпуног кретања би то тражила“, појаснила је Гојковић.

Она је казала да је култура постала жртва короне не само у Србији, већ у целом свету, а да је за министра културе највећи изазов како да, заједно са Кризним штабом, омогући уметницима да се баве својим послом и током епидемије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI