Велика Плана –  Некоме је љубимац пас или мачка а Петковићима из Велике Плане ласте. Ове птице селице више од 50 година свијају своја гнезда управо на имању породице Петковић, а најстарија глава куће Душанка Петковић (67), открива и због чега.

„Кад сам ја дошла у ову кућу пре више од 50 година, било је десетину гнезда ласта. Кад смо реновирали шталу, кречили, сређивали приметили смо наредне године да се број повећао, и тако из годину у годину, све више и више да би ове године бројка достигла преко 80 гнезда. Имају гнезда и на помоћном објекту који је прављен 1972. године али на овој штали највише. Оне воле места где има доста стакла, прозора, такође им је интересантно да имају греде где лепе гнезда. Нама је таван поплочан даскама и гредама и ту су и њихова гнезда, која су ове године и дуплирана све је гнезо уз гнездо, воле влагу, тако да бих рекла да је ово за њих идеално место“, каже за ТопПрес  Душанка и додаје да је управо она заслужна што је оволико гнезда на њиховом имању па вели:

„Једног пролећа још док је покојни супруг био жив, десило се да нисам стигла да средим шталу и док смо ми око млека и крава радили, оне су напале да круже и цвркућу око моје главе да сам мислила очи ће ми ископати, око супруга ништа ал око мене само чврче. Оне су тачно биле нервозне што то није сређено а знају да ја то радим и зато су тако реаговале, јесте то мала птица али толико паметна и посвећена да је то невероватно. Ја сам доринела својим чишћењем и сређивањем да их има на стотине“.

Гнездо ласте, фото: ТопПрес

Цвркут ласта на имању Петковића постала је омиљена музика, иако се полако повлаче из својих гнезда још увек су активне и веселе.

„Птичица је пуно то само вире главе из гнезда кад се излегу, друге им испомажу само доносе храну не зна се ко кога храни то само цвркуће. Хране се инсектима, само круже, оду па се враћају доносе црвиће и нон стоп су активне. Док смо ми у штали и хранимо стоку оне само облећу изнад нас али нико никоме не смета свако ради свој посао“, рекла је наша саговорница.

Своја гнезда напуштају, али само привремено, јер се враћају с пролећа, почетком априла. Како нам је рекла Душанка, никада не дођу све одједном, него прво неколико извиђача па онда остали.

„Дође њих неколико, па после неколико дана још нека па оне обилазе та гнезда, реновирају их, улепшавају, круже око њих и тако се скупе све, наизводе младе и онда се посвете одгајању. Недавно је комшија бројио на једној жици их је било 100 у једном тренутку, изађу тако сређују се, чисте перје цвркућу па се врате али видим да се полако смањују. Ја им сваког пролећа припремим објекат, окречим, опајем јер паучину не подносе то им омета лет, тако да им све средим и све их чека спремно за пролеће кад долазе, то је вероватно и разлог њиховог великог броја јер имају све што воле“ –рекла је Петковић.

Ово домаћинство је јединствено по броју гнезда и због тога су освојили престижно признање од Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, поводом такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“, које је одржано прошле године. Душанка са поносом истиче да  су им ласте донеле до сада више пута срећу и берићет, а последњи пут прошле године када су на такмичењу освојили две тоне кукуруза.

„Била је суша прошле године, кукуруз подбацио зрна нисмо имали а мени ласте донеле два вагона кукуруза, и како да не будем срећна“, поносна је Душанка.

ТопПрес