Нови дигитални зелени сертификати о вакцинацији који су усклађени са прописима ЕУ издаваће се од петка преко портала е-управе и путем мобилне апликације, док ће од следеће недеље моћи да се подигну и у поштама широм Србије, изјавила је Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је, гостујући на К1 телевизији, рекла да су ови сертификати од данас признати не само на границама већ и у угоститељским и туристичким објектима широм Европе.

Објаснила је да је Србија, након неколико месеци, ускладила систем издавања дигиталних зелених сертификата са стандардима које прописује ЕУ и истакла да је одлука, која је јуче донета од данас ступила на снагу.

„У року од 48 сати, у петак ће на порталу е-управе моћи да се издају дигитални сертификати о вакцинацији који су компатибилни са ЕУ. То је нова услуга коју ће сада IT канцеларија и е-портал нудити“, казала је Матић.

Додала је да стари сертификати који имају вакцинисани грађани Србије још увек важе у нашој земљи и поручила да са њима грађани могу да уђу у земље ЕУ, али да нису признати на уласку у музеје ресторане, позоришта и кафиће.

Новим дигиталним сертификатом, од петка када је услуга вађења овог документа на располагању грађанима Србије, тврди министарка, решиће се проблем посети угоститељским и туристичким објектима широм Европе.

Матић је објаснила разлику између дигиталног зеленог сертфиката који издаје ЕУ и нашег који је до сада био валидан у Србији.

„Разлика је та што је наш сертификат давао информације о првој и другој вакцинацији, као и о бустер дози, а ЕУ има другачије стандарде по којима се за сваку вакцинацију добија посебан код којим се штите лични подаци“, поручила је Матић.

Према стандардима ЕУ сматра се, наставља она, да није неопходно да се знају подаци када се неко први или други пут вакцинисао или примио бустер дозу, већ се, приликом учитавања, у зависности од правила сваке земље повлачи податак који је потребан да би сертификат био валидан.

„Правила су различита од земље до земље. Такође, различити подаци и правила су потребни за уласке у ноћне клубове, од улазака, преко дана, у супермаркете или ресторане“, казала је министарка.

Навела је да ће се у Србији издавати сертификат како у PDF формату, тако и путем мобилне апликације, док ће од следеће недеље дигитални зелени сертификати бити доступни и у поштанским експозитурама.

Казала је да је изглед сертификата другачији од досадашњег који је подразумевао QR код на основу кога се повлачио податак о вакцинацији.

Сертификат се издаје за све примљене вакцине које су доступне у Србији и на апликацији ће се приказати податак о врсти вакцине, а валидност сертификата зависиће од тога коју вакцину признаје одређена земља чланица ЕУ, објаснила је Матић.

Она је истакла да је могуће да уколико нека земља не признаје Синофарм или Спутњик Ве може да се деси да није могуће ући у ту државу.

„Мени се десило да сам путовала у земљу која није прихватила Спутњик, којом сам ваквинисана и ревакцинисана, иако сам примила бустер дозу Фајзер вакцине. Та земља није могла да прихвати моје потврде као валидне, јер ће тек за шест дана руска вакцина код њих бити призната, те сам морала да радим PCR тест и будем у посебним условима“, рекла је Матић и насупрот томе додала да постоје земље ЕУ које не траже никакве потврде о вакцинацији.

Најавила је да ће нови сертификат важити колико траје и вакцина коју је појединац примио, те да ће уколико буде било неопходно морати да се прими и четврта доза у зависности од препорука здравства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг