Михајловић: У припреми Национални план за климу и енергетику

Михајловић: У припреми Национални план за климу и енергетику

Конференција“Српско-амерички односи: Стратегија енергетске диверзификације“одржана је данас 12. маја 2022. године у Дому Народне скупштине Републике Србије у организацијиКонгреса америчко-српског пријатељства КСАП и Color Media Communicationsu оквиру серијала конференција које заједничким снагама KSAP и CMC организују већ трећу годину заредом.

Конференцију је отворио Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије.“У Србији се већ дуго бавимо диверзификацијом енергетских извора, као једним од државних и економских приоритета и у том погледу смо веома активни у свим међународним форумима. Република Србија је активан и равноправни део глобалног напора за смањење емитовања гасова са ефектом стаклене баште, ми смо преузели обавезу да до 2050. године сведемо на нулу емисију штетних гасова. И радимо на томе“ рекао је Дачић.

Србија не седи скрштених руку када је реч о нашој вишегодишњој стратешкој оријентацији да стално повећавамо нашу енергетску безбедност и да радимо на повећању броја извора снабдевања.

Наше потребе за енергијом су у великом порасту, пре свега због раста привреде и њених све већих захтева за енергентима, а упоредо с тим расту и потребе становништва, с обзиром на стални раст животног стандарда – закључио је Дачић.

Поред Ивице Дачића, председника Народне скупштине Републике Србије говорили су иЗорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, Њ. Е. Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији,Њ. Е. Јахел Вилан, амбасадор Израела у Србији,Лора Локман, заменица помоћника секретара у Бироу за енергетске ресурсе Стејт департмента иВладимир Маринковић, народни посланик и оснивач KSAP.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетикеистакла је да нас чека велики задатак а то је „Национални план за климу и енергетику и како видимо сигурност и стабилност у деценијама испред нас који ће верујем усвојити нова влада“.

Михајловић је истакла да бар 40% гаса који набављамо мора доћи од другог добављача како бисмо били енергетски стабилни. 90% гаса увозимо и то мора да се промени.

Да би заиста била енергетски безбедна Србија мора да гради још интерконектора, поред оног са Бугарском који ћемо завршити у септембру следеће године и то са свим својим суседима како би ширила мрежу потенцијалних добављача.

Морамо се окренути и обновљивим изворима енергија и повећати производњу чисте енергије јер Србија треба да буде земља која може да привуче зелене инвестиције– закључила је Михајловић.

Њ. Е. Кристофер Хил, амбасадор САД у Србијије навео да “ је суверенит у енергетском сектору веома важан. Имаће централну улогу у економском развоју сваке државе.

Компаније траже земље за улагање у којима се повећава проценат коришћења чисте енергије. Ситуација у којој смо се нашли убрзала је процес у коме Србија мора да што пре диверзификује своје енергетске изворе и САД су њен партнер у томе“.

Њ. Е. Јахел Вилан, амбасадор Израела у Србији истакао је да Израел и Србија последњих неколико година снажно сарађују у пољу енергетике и велики је простор за унапређење сарадње. Како је навео, недавно је потписан и споразум између две земље о обновљивим изворима енергије.

Најавио је ида ће следеће седмице бити одржан семинар на којем ће се израелским компанијама представити потенцијали Србије на том пољу.

Лора Локман, заменик помоћника секретара за енергетску дипломатију у Бироу за енергетске ресурсе Стејт департмента изјавила је да је Бајденова администрација јасно истакла да је један од њених примарних циљева промоција повећања европске енергетске безбедности кроз климатске циљеве које већ делимо.

Начин на којој ово радимо је инсистирање на предностима које носи енергетска диверзификација и ширењем мреже добављача и имплементација нових начина добијања енергије. Поред тога транспарентност и конкурентност на тржишту морају бити обезбеђени.

Такође, истакла је Лохман „желимо да промовишемо пут који ће водити ка декаборнизацији и повећању чисте и зелене енергије“.

Владимир Маринковић, оснивач KSAP истакао је да је Србија спремна да са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом, али и другим земљама, као што је Израел, ради на енергетској диверзификацији, заједничким вредностима које се тичу не само економских слобода, већ и људских слобода, права, демократских капацитета, регионалних интеграција и испуњавања иницијатива, као што су Отворени Балкан, чији је циљ да нашу европску будућност учини извеснијом, квалитетнијом и бољом.

Конференцијом је модерирао Роберт Чобан, председник Color Pres Group који је одмах на почетку изјавио „велики број конференција на тему енергетике смо урадили 2015. и 2016. године и још тада на једној од њих, тадашњи економски аташе у амбасади Сједињених Америчких Држава Ана Булос рекла је да Србија мора да поради на енергетској сигурности и да то може бити њена ахилова пета.

Гледајући тренутно стање данас и промењене геополитичке околности видимо колико тек треба да се бавимо овом темом. Ми испред Color Media Communications, тек ћемо разговарати о енергетици и то сасвим сигурно на нашим наредним конференцијама које увелико припремамо“.

Тема око које смо се данас окупили Стратегија енергетске диверзификације у свету и код насје од изузетне важности за енергетску стабилност која је неопходна за нормално фунционисање свих држава света.

Данас смо имали прилику разменити примере и добре праксе са партнерима који са нама раде на унапређењу целог енергетског система републике Србије.

ТопПрес/  Извор: РТВ

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0