Мики Маус данас слави 90. рођендан

Мики Маус данас слави 90. рођендан

Најпознатији миш на свету – Мики Маус данас слави 90. рођендан. Нема детета које не зна како изгледа, али мало је познато – које му је било првобитно име.

На данашњи дан 1928. године, у цртаном филму „Пароброд Вили“ приказаном у Њујорку, први пут се појавио Мики Маус, данас култни јунак Волта Дизнија.

Већина људи не зна да је прво било замишљено да се цртани лик кога су створили Волт Дизни и Аб Ајверкс зове – Мортимер Маус. Супруга Волта Дизнија мислила да је Мортимер помало ружноиме, а свакако „превелико за једног миша“. Следећи предлог био је – Мики.

Слично, у првим српским издањима Мики Маус се звао – Мика Миш.

Глас му је све до 1947. позајмљивао Волт Дизни. Од првог филма, Микијев изглед се постепено мењао – 1929. добио је беле рукавице, 1938. редизајниран је изглед тела, а 1940. уши као Микијев заштитни знак реанимиране су из реалистичније перспективе.

Овај јунак свакако ће бити запамћен као црни миш у белим рукавицама, са рукама које имају четири прста, ципелама и шорцу са истакнута по два дугмета на предњем и задњем делу.

Мини Маус се појавила 1929. године. Након ње, 1930. године, Микију се придружио и његов кућни љубимац Плутон, жуто-наранџасти мешанац, који је кроз филмове увесељавао и задавао слатке бриге савесном Микију.

Мики Маус је први цртани јунак који је на свој педесети рођендан добио своју звезду у Холивуду. Године 1934. ушао је у Британика енциклопедију, а сам Волт Дизни је 1932. године добио награду америчке Академије за креирање овог цртаћа.

TопПрес/ Извор: Дневно.рс

KOMENTARI