Чачак – Нема те прославе, нити весеља у западној Србији које може проћи без чувеног специјалитета званог свадбарски купус. Вешти кулинарски мајстори кувају га у посебном земљаном лонцу, јер само у њему добија посебан укус и мирис. Један мештанин села Мрчајевци, својеврсне престонице овог гастрономског деликатеса, отишао је корак даље и направио највећи лонац за кување свадбарског купуса на читавом свету.

„Он је запремине од 560 литара, у њега стаје 350 килограма купуса, 110 килограма меса и додаје се око 50 килограма црног лука, 15 масти, осам шаргарепе и два килограма белог лука и додаје се и пет килограма разних зачина. Све се то у овај велики лонац ређа ред по ред, а онда све заједно крчка око десет сати. Тако се добија прави свадбарски купус из срца Шумадије. Из овог лонца може се нахранити сигурно преко 1,000 људи“, каже за РИНУ, мајстор Милун Тошић.

Милун из Мрчајеваца намерава да направи још већи лонац, фото: РИНА

Његов лонац праве искусни и надалеко чувани грначари из Злакусе. Материјал који користе су глина и калцит, минерал који се налази у пожешком селу Рупељево и управо због тога купус нигде није тако сочан, као у овом лонцу.

„Лонац има грејач унутра, а око њега буде запаљено укупно 12 ватри. Тежак је више од 200 килограма и још фуруна, која увек иде уз њега, тежи такође око 200 и ништа се ту не може поставити без чекрка, а добро дружење је тада увек загарантовано. Кување хране и дегустирање са породицом и пријатељима никад не би требало да изађе из моде, то је нешто најлепше што можете доживети. Док сам био млађи дешавало се да ја направим купус у Мрчајевцима, седнем у ауто и одем на Романију, кад стигнем купус још врућ а домаћини ме дочакали са браветином“, присећа се Милун.

Милун направио највећи земљани лонац за кување купуса на свету, фото: РИНА

Са изумом највећег лонца за кување купуса ипак није крај, јер је овај мајстор из Мрчајеваца осмислио и покретну вишенаменску фуруну за кување хране и за то је 2005. године добио сребрну медаљу на „Тесла фесту“ у Београду.

Иако зашао у девету деценију живота Милун се не предаје и намерава да обори свој сопствени рекорд, па је план да у наредном периоду направи још већи лонац и то запремне 600 литара.

ТопПрес/ РИНА

У највећи лонац може да стане 560 литара, фото: РИНА