rpt

Горњи Милановац – Док није било лекова у изобиљу и апотека на сваком ћошку, наши стари лечили су се на природан начин. У српским селима и данас скоро свака травка има своје место у кућној апотеци, а залихе се спремају током летњих дана како би се зима дочекала спремно. Таква ситуација је у дому Миловановића у селу Дружетићи подно планине Сувобор, чије падине су препуне лековитог биља.

„Недавно сам сломила бутну кост и након хируршке инвервенције рана је споро зарастала и отежано сам се кретала, пронашла сам гавез у близини куће који ми је помогао и опоравио ме да након пар недеља ништа нисам осећала као да никакву повреду нисам имала“, казала је за РИНУ, Мира Миловановић која је након својих тешких животних удараца и повреда одлучила да се бави прикупљањем травчица и прављењем мелема.

Лековито биље на падинама планине Сувобор, фото: РИНА

Као основу за своје природне мелеме Мира користи такође природне производе и то домаћу свињску маст, која се показала као најбољи и најодговарајући састојак. Када се праве тинктуре, одличном се показала чиста домаћа ракија.

„Јако је важно како тај процес прављења протиче, да  домаћи мелеми и тинктуре не би били бескорисни. Биљке не би требало да се прже или јаче третирају, јер тада губе своја лековита дејства. Само у комбинацији са природним својствима оне могу да учине чуда за здравље људи“, каже Мира.

Лековито биље је свуда око нас, фото: РИНА

Она препоручује чуваркућу за добар имунитет, али и лист дебеле коке да се привија на све врсте рана јер болови и отоци нестају као руком однесени. Многе биљке несмотрено газимо или заобилазимо и то несвесни да оне могу бити вишеструко корисне за наш организам и здравље.

„Цикорија која се може видети било где, апсолутно је занемарена и пропада. Има специфичне љубичасте цветове који су веома лековити, а користи се чак и њен корен. Такође црвена детелина има одлична својства за цео организам. Можемо рећи да су лекови свуда око нас, само тереба бити пажљив и добро гледати куда идете и шта се налази око вас“, рекла је ова траварка са Сувобора.

Имајући у виду све бенефите, чињеница је да у шетњу кроз природу треба да кренете и са одређеним предзнањем  како лековито благо не би пропадало пред вашим очима. Јер, из те шетње можете да се вратите само богатији –пре свега за оно највредније, а то је здравље.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА