Момировић: Прилика за праву еколошку акцију, уградите соларне панеле

Момировић: Прилика за праву еколошку акцију, уградите соларне панеле

Грађани могу без плаћања административних такси и без израде техничке документације да поставе соларне панеле и производе електричну енергију за своје потребе, до 50 KW, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и додао да је то прилика за грађане да покажу еколошку свест и реално допринесу смањењу угљеничног отиска.

Новим Законом о коришћењу обновљивих извора енергије, који је ступио на снагу 30. априла, у циљу повећања коришћења енергије из обновљивих извора и посебно активног укључивања грађана у енергетску транзицију, по први пут је уведен и институт купца-произвођача. На овај начин је омогућено да грађани буду активни учесници у производњи електричне енергије, што је пракса у целој Европи, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре.

Момировић је навео да борба за одрживу будућност полази од сваког од нас и од одлуке да се нешто учини у том правцу.

„Најлакше је држати придике, као ови лажни еколози, који би да затворе фабрике, руднике, без имало свести шта је то циркуларна економија и одржива будућност“, сматра Момировић.

Он истиче да је Влада Србије одлучна да обезбеди поколењима одговарајућу инфраструктуру за прераду отпадних вода и селекцију и рециклажу отпада, што је приоритет ако желимо чисту воду и ваздух.

Министар Момировић је нагласио да су надлежне службе измениле неопходне процедуре, баш да би се смањили трошкови за грађане и да би подржали у пракси идеју о производњи енергије из обновљивих извора.

„Сваки грађанин, сада као купац-произвођач, може практично без иједног папира да постави и производи за своје сопствене потребе електричну енергију из енергије сунца. Жеља нам је да сваки грађанин поред тога што ће уштедети новац, учествује у заштити животне средине коришћењем соларне енергије“, рекао је Момировић.

У Србији данас има, према доступним проценама, око 600 км2 кровова, а циљ је да бар 10 одсто наведене површине буде искоришћено за постављање соларних панела на крововима, што би значило да ће бити произведено 6.000 MW енергије из соларних панела, односно из енергије сунца као обновљивог извора енергије.

„Ако знамо да Србија тренутно има само 11 MW инсталисане снаге из енергије сунца, значај је више него очигедан“, истакао је Момировић и додао да је једино што грађани, купци – произвођачи треба да ураде јесте да потппишу уговор са надлежном дистрибуцијом, чиме ће бити гарантована и техничка исправност изведених радова.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изменило је Правилник (Службени гласник број 087/2021), што ће за последицу имати да за радове на постављању соларних панела, као једноставних објеката у смислу Закона о планирању и изградњи није потребан никакав акт надлежног органа, а да се за објекте чија је производња енергије преко 50 kw убрзају и појефтине сви поступци.

Правилник је објављен дана 10. септембра 2021. године и ступио је на снагу дан по објављивању у „Службеном гласнику“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг