Frizer-ilustracija- Profimedia_Frizer-ilustracija- Profimedia_

Кандидати са занатом у рукама, фризери, занаталије, месари, кувари и други, најтраженији су и најређи на домаћем тржишту рада у овом тренутку, док су конобарисање, малопродаја и чишћење најпривлачнији извор прихода за већину кандидата у потрази за привременим, повременим и хонорарним послом.

То су резултати истраживања реализованог на основу података прикупљених са платформе за проналажење ниже квалификованих радних места – Послонаут.

У првој половини 2018. године, забележен је дефицит заинтересованих кандидата у областима нега лепоте, припрема хране, кухињско особље, грађевина, док је највеће интересовање за послове конобарисања, промоција, али и послове чишћења, према пресеку понуде и потражње послова путем плафторме Послонаут.

То говори и да нема значајних промена у односу на 2017. годину. На тој платформи, у области нега лепоте је од јануара, закључно са јуном, објављено 380 огласа за ове профиле, док је одзив кандидата био значајно мањи, свега 343 пријаве или 0,9 пријава по конкурсу. Просечно се сваког месеца објави 63 огласа из ове области, а са доласком топлијих месеци понуда се знатно повећала.

Примера ради, у мају је број објављених огласа износио 113 у категорији нега лепоте, а било је свега 36 пријава, док је у јуну био сличан број огласа и пријава – на 73 конкурса јавио се 71 заинтересовани.

Наши грађани се, према представљеним подацима, не отимају ни за послове у грађевини, где су у првом полугодишту ове године на 280 огласа конкурисала 405 кандидата, тачније просечно 1,4 пријава по конкурсу.

Слична ситуација је и у категоријама припрема хране, кухињско особље где влада велика потражња за пица мајсторима, роштиљ мајсторима, пекарима, посластичарима, итд.

Осим занимања која су у вези са припремом хране, постоји и стална потреба за куририма и возачима, па је у првој половини 2018. објављено чак 1.613 огласа, док је одзив кандидата био 3,8 пријава по конкурсу.

Велики број огласа, али и велико интересовање у првој половини ове године било је за послове конобарисања, где је за 915 отворених позиција конкурисало преко 7.100 људи, односно 6,5 кандидата по огласу.

Највише огласа било је током месеца маја, али је интересовање кандидата било највеће у јуну, 1.378 кандидата на 212 огласа.

Исто тако, корисници платформе су изузетно заинтересовани за послове који се тичу промоција, будући да је на 169 огласа конкурисало чак 1.118 заинтересованих. Постоји значајан одзив и за послове чишћења, 1.049 кандидата на 245 расположивих места.

ТопПрес/ Извор: Танјуг