Сви они који су се тестирали на ковид 19 и чекају резултат PCR теста, могу се од данас пријавити на аутоматски сервис за добијање обавештења путем мејла и СМС поруке, 24 часа дневно.

Обавештење не садржи резултате теста већ само информацију да је тест готов, као и датум издавања теста, наводи се са порталу euprava.gov.rs .

Резултати теста могу се погледати на порталу www.e-zdravlje.gov.rs тако што се свако може пријавити на неколико начина.

Сви који имају налог на порталу еУправа, могу да изаберу опцију „Пријави се преко eid.gov.rs „“ док би они који желе да се пријаве уношењем серијског броја картице здравственог осигурања и ЛБО броја, требало да изаберу опцију „Пријава са картицом здравственог осигурања“.

Тест се можете преузети и у здравственој установи где је особа тестирана.

Путем тог сервиса не шаљу се информације о серолошким тестовима на COVID-19 (брзи тестови), већ искључиво о ПЦР тестовима.

Јовановић: Електронски начин комуницирања сада неопходан

 Од данас се сви грађани који чекају резултате ПЦР теста на ЦОВИД-19 могу пријавити на бесплатни аутоматски сервис на Порталу еУправе и добити обавештење оног тренутка када им буде готов резултат, саопштила је Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Србије.

Тестираним грађанима услуга ће омогућити да примају имејл и СМС обавештење да ли је њихов резултат ПЦР теста на ЦОВИД-19 готов, наводи се у саопштењу и додаје да резултате теста грађани могу да добију на Порталу еЗдравља, преко адресе e-zdravlje.gov.rs .

„Свесни чињенице да се у Србији дневно тестира више од седам хиљада људи желели смо да развијемо услугу која ће омогућити грађанима да на брз и једноставан начин добију информацију да ли је њихов резултат готов, без потребе да одлазе у домове здравља и да се излажу и најмањем ризику“, изјавио је директор Канцеларије Михаило Јовановић.

Додао је и да су начин живота који водимо због коронавируса, као и нова нормалност у којој се сви налазимо, наметнули да је електронски начин комуницирања сада неопходан.

„Портал еУправа је одговор у овим изазовним временима и стога још једном апелујем на све органе јавне управе да омогуће грађанима да своје послове које имају са државом заврше путем мобилног телефона или рачунара“, изјавио је он.

Услуга на порталу покреће се после уношења ЈМБГ-а, контакт имејла и телефона, а може се појединачно покренути и за чланове породице.

Информација да ли је резултат ПЦР теста готов добија се преко имејла и СМС-а, а сами резултати могу се електронски преузети преко www.e-zdravlje.gov.rs коришћењем налога на Порталу еУправа или уношењем серијског броја картице здравственог осигурања и ЛБО броја.

На овај начин не шаљу се информације о серолошким тестовима на ЦОВИД-19, такозваним „брзим тестовима“, већ искључиво о ПЦР тестовима.

Како се наводи, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу нема приступ резултатима ПЦР теста на вирус ЦОВИД-19, не зна да ли је резултат позитиван или негативан, већ добија само информацију да је резултат теста готов.

Канцеларија нема приступ ни информационом систему у коме се бележе резултати тестирања, а информација да је резултат теста готов генерише се на основу податка о датуму издавања резултата који уносе лабораторије.

Е-услуга је развијена у сарадњи са Републичким фондом за здравствено осигурање.

ToпПрес/ Извор: Танјуг, РТВ