Закон којим се решава проблем задужених у „швајцарцима“ од данас је на снази.

То значи да банкама управо почиње да тече рок од 30 дана током којих дужницима треба да доставе предлог конверзије кредита из франака у евре, уз отпис главнице од 38 одсто и нову каматну стопу, важећу на дан 31. марта ове године.

Оног тренутка када добије препоручено писмо из банке, дужнику почиње да тече рок од 30 дана, да одговори да ли је за конверзију или не.

Адвокат Јелена Павловић, чланица Управног одбора Удружења ЋФ, која је учествовала у преговорима са банкама о начину решавања овог проблема, упозорава да дужници треба да обрате пажњу и не пропусте предвиђене рокове. И то не зато што се са банком не могу и касније договорити, већ зато што би то могло да им донесе одређене трошкове.

Она за сутрашњу Политику каже да је овим законом предвиђено да се не плаћају ни трошкови нотара, ни катастра, а уз то сваки отпис било коликог дела дуга сматра се према пореским прописима оствареним приходом грађана.

То значи да би на отписани део главнице задужени у швајцарцима требало да плате и порез. Међутим, лекс специјалисом је предвиђено да овакав отпис неће бити третиран као приход и да на њега неће бити обрачунаван порез.

Управо због тих олакшица предвиђених законом у смислу ослобођења трошкова важно је да се конверзија кредита уради у оквиру предвиђених рокова, упозорава Павловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг