Око 64.200 осмака у Србији данас полаже пробне завршне тестове из матерњег језика и комбиновани тест, а уколико их буду сталожено и смирено радили, уверен сам да неће бити никаквих проблема, рекао је министар просвете Бранко Ружић током обиласка школе Свети Сава у Београду.

„Пробни тест је шанса да се упознају са процедурама, пратећим елементима за будуће полагање правог теста, што их очекује од 27. до 29. јуна“, истакао је он.

Додао је да тестови имају сертификациону компоненту јер потврђују стечено знање током осмогодишњег школовања.

„Прошле године смо повећали број питања са понуђеним одговорима и сматрам да се то показало корисним и добрим. Тај модел нисмо даље ширили ове године“, рекао је он.

Додао је да очекује да и овај пробни завршни, а затим и завршни тест протекну у најбољем могућем реду, као што је био случај и прошле године.

Осмаци су јуче већ имали пробни завршни тест из математике, а данас од девет прво раде тест из матерњег језика, а затим комбиновани тест.

Министар се захвалио на ангажману пре свега деци, али и наставницима.

„Завршни тестови нису само потврда знања стеченог током осмогодишњег школовања, него спрам резултата које покажу ученици и квалификатив за неку од жељених школа“, рекао је он.

Додао је да осмаци треба да искористе време између пробног и завршног теста крајем јуна да „ураде фино подешавање“, уколико је потребно још неке садржаје савладају и припреме се за завршни тест.

Пред полагање ученик Филип Ристивојевић био је задовољан како је урадио тест из математике, као и начином на који је полагање организовано.

„Могао сам још мало боље, али околности су такве, надам се да ће Министарство имати разумевања за нас у каквој се ситуацији налазимо и да ће прави тест да буде сличне тежине као прошле године“, рекао је он.

Нина Орландић каже да су ученици на тесту математике показали зрелост, па и кад има шансе, не преписују.

„Која корист да сада преписујемо када радимо пробни тест, на коме само проверимо знање. На правом то сигурно неће бити могуће, али имаћемо времена да се спремимо и усавршимо у овим областима код којих нисмо сигурни“, рекла је она.

Јана Нађ каже да јој најбоље иду српски и историја.

„А најгоре хемија и вероватно географија, и тога се највише и плашим. Али кажу да има само три питања из хемије, тако да ће то бити у реду“, рекла је она.

Јелисавета Милић рекла је да је њој математика била релативно лака.

„Такмичим се из математике од трећег разреда. Нисам имала никакву трему ни страх, навикла сам на тај тип рада, да радим нешто два-три сата. Мислим да нисмо били оштећени поводом ове ситуације са короном зато што су наставници били веома савесни и озбиљно су урадили тај део са онлајн наставом“, рекла је она.

Осмак Никола Лончаревић каже нема потребе да се има трема пред пробне тестове, јер су само пробни.

„Искрено, имам највише трему пред српски, за то се баш нисам спремио. А најбоље ми иду математика, физика и хемија, па се комбинованог и не бојим баш“, рекао је он.

ТопПрес/  Извор: Танјуг