Фонд солидарности за самосталне уметнике који су посебно погођени кризом у време пандемије вируса Ковид-19, основала је група удружења радника у култури, саопштено је данас на конференцији за медије испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“.

У стварању фонда учествовали су Удружење ликовних уметника Србије, БАЗААРТ, СТАНИЦА, СУЛУВ, АИЦА Србија и Асоцијација Независна културна сцена Србије, а ускоро ће бити упућен позив уметницима да се јаве за подршку.

Вахида Рамујкић, чланица Управног одбора УЛУС, рекла је да су захваљући подршци неколико фондација прикупили 38.000 евра за једнократну подршку.

У првом делу расподеле планирана је подршка за око 150 јединица, у појединачном износу 30.000 динара да буде бруто. Реч је о уметницима који су остали непрепознатљиви за систем јер њихов рад није квалификован као уметничко деловање.

Писали смо Министарству финансија да тај новац буде ослобођен од пореза и очекујемо одговор, казала је Рамујкић.

Према њеним речима, уследиће и други позиви појединцима и правним лицима за донације.

„Очекујем да ћемо другим позивом сакупити новац за још 50 уметника“, казала је Рамујкић.

Александар Поповић, испред Асоцијације НКШ, рекао је да су новац прикупили захваљујући Фонду за отворено друштво, Швајцарској агенцији за развој и Хајнрих Бел фондацији.

Милица Ружичић председница Одбора вајарске секције УЛУС рекла је да нико из Удружења није био упознат са планом за реконструкцију Уметничког павиљона Цвијета Зузорић.

„Било би добро да УЛУС буде један од партнера у реконструкцији „Цвијете“. Треба неко да нам каже да ли се враћамо овде након реконструкције“, казала је Ружичић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг