Топола – Произвођачи  кајсије ове године немају шта да беру. Плодове ове воћне врсте је у појединим селима обрао мраз а у некима град.

Марко Вићентијевић из села Јунковац гаји кајсије само за своју употребу, свега неколико стабала.

„Прошле године су родиле баш доста, имало је кајсија за цео комшилук, ове године само неколико за јело, нисмо имали чак ни за џем. Мраз је нанео штету тако да град сада није имао шта ни да оштети, надам се да ће следеће године бити боље“, прича Вићентијевић.

И у селу Пласковац слична ситуација, тек по неки жути плод сакривен испод лишћа.

Фото: ТопПрес

„Гајим кајсију као и већина нас у селу али ове године сви смо у чуду. Лоша је година, за кајсију поготово. Било је касних мразева тако да је још тад доста  оштећена, остало је мало плодова а то што је остало сад је обрао град. Плодови су оштећени, скоро сваки има ударце од града где се сада развија болест и нису за бербу, тако да нико не бере нема ни откупа“, казао је за ТопПрес Влада Миливојевић.

Невреме које је захватило села око Тополе нанело је озбиљне штете пољопривредницима. Један од њих је и Јован Новаковић из села Винча у чијем засаду кајсије, тек по неки плод има употребну вредност.

Болест на плодовима, фото: ТопПрес

„Град је уништио целокупан овогодишњи род кајсије. Плодови су не употребљиви, једино по неки плод који је град неким случајем промашио сада може да се поједе или да се искористи за џем, остало за ништа није. Трулеж се развија великом брзином нарочито погодују честе кише тако да смо у проблему јер ће се и гране инфицирати и оболети. Ове године од кајсије нисам имао никакве користи а и остали у селу су слично прошли. Плод кајсије кад оштети град губи на изгледу и квалитету тако да нисмо могли за ништа да их искористимо“, објашњава  ситуацију у свом воћњаку  Новаковић.

Честе кише ових дана погодују развоју болести, питали смо стручњаке из области заштите биља како пољопривредници да сачувају своје засаде од даљег развоја болести.

„У овом тренутку плодовима кајсије  помоћи нема, болест се већ развила тако да је неминовно да ће целокупан род иструлити. Никакво третирање у овој фази нема смисла, најпаметније би било сачекати и касније  започети бакром заштиту биљака. Иначе ове године смо и ми у проблему јер смо у оваквим ситуацијама немоћни да помогнемо домаћинима који су пуно уложили у своје засаде а град је нанео огромне штете“, рекли су у изјави за ТопПрес заштитари из пољопривредне апотеке „Трнава Промет“.

ТопПрес