Пелемиш: Нисмо победили корону, али смо на добром путу

Пелемиш: Нисмо победили корону, али смо на добром путу

Нисмо победили корону, али јесмо на добром путу да то урадимо, изјавио је данас проф. др Мијомир Пелемиш, наводећи да, међутим, никако не можемо бити задовољни кад нам сваког дана људи умиру.

„Бићу задовољан оног дана кад не буде умро ниједан пацијент, а не оног дана кад нам не буде ниједан заражен. Може да буде и 200 или 300 заражених, али ако нам нико тог дана није умро, то је за нас највећи успех“, рекао је Пелемиш за Курир.

Не можемо гледати само број заражених и број хоспитализованих, већ број умрлих и број пацијената у јединицама интензивне неге, додаје инфектолог и клинички фармаколог, члан Кризног штаба за борбу против ковида 19 Владе Србије.

„Јесмо на добром путу, али то нам не даје за право да укинемо мере превенције. И нисмо их укинули – ношење маске, физичка дистанца, хигијена, проветравање просторија – све је остало“, истиче Пелемиш.

На питање да ли је он лично за ово драстично попуштање мера, одговара да није.

„Нисам, нагло попуштање никад није добро јер људи мисле да смо завршили. То нам се показало прошле године. Али ми из медицинског дела кризног штаба дајемо своје мишљење, а одлуке доноси Влада“, наводи Пелемиш.

На питање да ли очекује опет пуњење болница одговара одречно.

„Не, јер имамо пуно вакцинисаних. Али опет недовољно.И запели смо на 48 одсто пунолетних, чини се да не можемо даље. Ја мислим да можемо. Наш задатак је да мотивишемо људе да се што више њих вакцинише у тренутку кад имамо овако мали број заражених“, каже Пелемиш.

„Зашто је дискриминација и против Устава да вакцинисанима дајемо неке привилегије?! А зашто није противуставно да нас заражавају они који неће да се придржавају мера или који неће да се вакцинишу?! Не морају да се вакцинишу, немам ништа против, ал’ нека поштују мере и нека они који организују различите скупове те мере спроводе, јер су они за то одговорни, а не ми из кризног штаба“, истиче он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI