Чачак – Пензионер, Милун Тошић, из села Мрчајевци код Чачка једини је у Србији направио лонац за спремање свадбарског купуса, запремине од чак 600 литара. Овај Шумадинац каже да је то највећи лонац у ком се припрема храна, не само у нашим крајевима већ и на читавом свету јер може нахранити преко 1.000 душа. Пре неколико година сачинио је мало мањи, од 560 литара, али није био лењ и сада је оборио свој сопствени рекорд.

 

„У њега стаје око 380 килограма купуса, 125 килограма меса и додаје се око 60 килограма црног лука, 18 масти, шаргарепе, бели лук и додаје се око пет килограма разних зачина. Све се то у овај велики лонац ређа ред по ред, а онда све заједно крчка око осам сати. Тако се добија прави свадбарски купус из срца Шумадије. Можда има већих посуда на свету, али оне се налазе у музејима, не служе за спремање хране“, каже за РИНУ, мајстор Милун Тошић.

Фото: РИНА

Без чувеног специјалитета за који је Милун и направио свој патент, не може да се замисли ниједно весеље у Западној Србији. Вешти кулинарски мајстори свадбарски купус спремају у посебном земљаном лонцу, јер само у њему добија посебан укус и мирис. Управо на тај начин прављен је и овај у селу Мрчајевци по коме је ово место постало познатно по манифестацији која слави чувени специјалитет од купуса због кога је Милун свој лонац већ неколико дана раније морао да подложи ватром.

 

„Радили су га чувани грначари из Злакусе. Једва су прихватили, јер је изазов био велики. Материјал који користе су глина и калцит, минерал који се налази у пожешком селу Рупељево и управо због тога купус нигде није тако сочан, као у овом лонцу“, каже Милун.

Фото: РИНА

Његов лонац има грејач унутра, а око њега буде запаљено укупно 12 ватри. Тежак је више од 200 килограма, која увек иде уз њега, тежи такође око 200 и ништа се ту не може поставити без чекрка, а добро дружење је тада увек загарантовано.

 

„Кување хране и дегустирање са породицом и пријатељима никад не би требало да изађе из моде, то је нешто најлепше што можете доживети. Док сам био млађи дешавало се да ја направим купус у Мрчајевцима, седнем у ауто и одем на Романију, кад стигнем купус још врућ а домаћини ме дочакали са браветином“, присећа се Милун.

 

Са изумом највећег лонца за кување купуса ипак није крај, јер је овај мајстор из Мрчајеваца осмислио и покретну вишенаменску фуруну за кување хране и за то је 2005. године добио сребрну медаљу на „Тесла фесту“ у Београду.

 

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА