Грађани који нису служили војску мораће да прођу обуку за резервисте која је почела да се одржава широм Србије. У војсци ову новину објашњавају законом који је, пак, према мишљењу аналитичара, противречан.

Тренутно се оваква обука одржава у Врању, а у војном одсеку у овом граду позивају се на Закон о о војној, радној и материјалној обавези према којем, како кажу, сва лица која су напунила 30 година живота се преводе у резервни састав, без обзира на то да ли су служила војни рок или нису.

– Прва група обвезника је ишла крајем октобра прошле године на први део обуке у Лесковац, а почетком марта та иста група иде на други део обуке. Обука, зависно од специјалности, траје, оквирно, петнаестак дана – каже мајор Игор Милановић из врањског војног одсека Регионалног центра Министарства одбране у Нишу.

Како каже, до краја ове године још две до три групе проћи ће исти третман и имати оба дела војне обуке.

Војна обавеза, начелно, важи за лица до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавању резервног састава уведена је након што је 2011. године служење војног рока постало добровољно, а не обавезно.

Истраживачица Центра за безбедносну политику Катарина Ђокић истиче, пак, да је Закон о војној, радној и материјалној обавези противречан, због чега се може тумачити на више начина.

– У члану 4 каже се да лице у резервном саставу је војни обвезник који је регулисао војни рок или лице које је извршило цивилну службу од дана отпуста, односно прекида служења војног рока или цивилне службе и које је распоређено или нераспоређено у војску, цивилну заштиту или друге снаге одбране до дана престанка војне обавезе. С друге стране, члан 138 се може тумачити тако да се сваки мушкарац када напуни 30 година преводи у резервисте, без обзира на то да ли је служио војни рок с оружјем, био на цивилној служби или није служио уопште – што је био случај након 2010. године. Такође, закон предвиђа да се резервисти који нису служили војни рок са оружјем позивају на војну обавезу, али не прецизира да ли су то они који су служили цивилно или нису уопште – наводи Ђокић.

Шта могу резервисти да науче за 25 дана?

Катарина Ђокић, из Београдског центра за безбедносну политику, поставља питање шта могу резервисти за тако кратко време да ураде. Да ли могу за 25 дана да надокнаде цео војни рок? Такође, није јасно ни шта је оспособљавање за вршење војних обавеза – наглашава Ђокић.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Марко Ташковић