Принц орезао лозу на Опленцу, виноградари у српској Тоскани обележили своју славу (ВИДЕО)

Принц орезао лозу на Опленцу, виноградари у српској Тоскани обележили своју славу (ВИДЕО)

Топола – Свети Трифун се обележава као слава виноградара у српској Тоскани од доласка Карађорђа у Тополу где је и он имао своје винограде. Касније је и кнез Александар поседовао своје засаде а једина зграда која је уписана на Опленцу у аустријским картама је виноград и зграда кнеза Александра, у периоду од 1842. до 1858. године. Први чокот  у Тополи засађен је у Античко време а ту традицију наставили су Карађорђевићи, њиховим стопама данас, кренуо је и принц Михаило, који је и ове године орезао лозу у винограду његових предака на Опленцу.

„Моја фамилија је била овде, мој отац је до пред смрт живео на Опленцу. Као дете сам одрастао у природи и одувек у срцу носим свој родни крај, одговара ми амбијент и нисам уопште имао дилему да ли да живим овде или у великом граду. Моја супруга Љубица и кћи Наталија су овде са мном, и управо због наше девојчице ова природа проткана историјом је од изузетне важности. Сви историјски елементи значајни су за наш народ због идентитета, да сачувамо корене и обичаје, па тако и данас када се орезује лоза, дошао сам да са поносом радим оно што су моји преци започели давних година – изјавио је за ТопПрес принц Михаило Карађорђевић.

Резидба винове лозе на Опленцу, фото: ТопПрес

Иако је могао да бира било које место где ће живети, принц Михаило се одлучио управо за место где историја живи и где су његови корени. Према његовим речима, гости из иностранства су одушевљени Тополом, јер управо на месту где се градила Српска историја обичаји се негују и чувају од заборава и данас.

„Моји пријатељи када дођу овде најважнија им је традиција, култура, одакле смо. Сви су фасцинирани Тополом и увек се осећају као код своје куће, дружење, славе, обичаји то на њих оставља посебан утисак. Све ово што има на Опленцу је велико богатство, али није само наше, већ је на услузи свима, да овде шетају, одмарају, уживају. Ја и Љубица због тога оживљавамо ово место кроз дечје активности да се сви окренемо природи и здравијем начину живота“,  истакао је Михаило.

Принц Михаило Карађорђевић, фото: ТопПрес

Иако се клима значајно променила, винова лоза на овим просторима и даље добро успева. Краљеви виногради се данас простиру на 13 хектара, а управник Задужбине Краља Петра I у Тополи Драган Рељић очекује да ће се ревитализација винограда заврши у наредном периоду чиме би се овим засадима вратио стари сјај.

Виногради на Опленцу, фото: ТопПрес

„Краљ Петар I и његов син краљ Александар засадили су управо овде у непосредној близини Краљеве винарије прве чокоте винове лозе, 1904. године. Традиционално, на Светог Трифуна ми орезујемо лозу и надамо се да ће и ова година бити берићетна и да ће овај светац да нас сачува од свих непогода. Надам се да ћемо успети да реконструишемо комплетан виноград и да му на тај начин вратимо стари сјај из доба краљевине“, казао је управник Задужбине Краља Петра I у Тополи Драган Рељић.

 

Свети Трифун обележен и у Липовцу
Село Липовац надомак Тополе  већ годинама предњачи по броју винарија у Опленачком крају. Иако је мало село, у последњих неколико година све више површина је под виновом лозом а до сада има шест винарија од којих су три регистроване.
„Виноградарство се полако враћа у Шумадију, Липовац је место у ком се све више подижу засади под виновом лозом, и то сорте које су заштићене, имамо велики број младих винарија али успешних на тржишту. Значајна је и помоћ државе, јер сви виноградари користе мере подршке за набавку садног материјала, куповину опреме и остало“, рекао је  Данко Петровић из Липовца, саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредне саветодавне службе Крагујевац.

Данко Петровић, фото: ТопПрес

Орезивању винове лозе у Липовцу данас је присуствовао и председник општине Топола Игор Петровић, који је заједно са овдашњим виноградарима орезао винову лозу и преломио славски колач.
ТопПрес

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

У Липовцу обележен Свети Трифун, фото: ТопПрес

Домаћин славе у Липовцу, Владимир Петровић, фото: ТопПрес

KOMENTARI