Дрхтање руке док се по трећи пут укуцава ПИН број за време плаћања картицом или подизања готовине на банкомату, осетио је бар једном сваки корисник „пластичног“ новца. А трећи погрешан унос значи – блокаду картице и додатни трошак за израду новог ПИН-а – и до 600 динара! Иста ситуација је и са онима који су своју шифру у виду четвороцифреног броја заборавили, па зато не могу да користе картицу.

Тек неколицина банака у Србији својим клијентима омогућава да свој „лични идентификациони број“ за коришћење картице промени бесплатно.

– Замену ПИН броја клијент ради сам и то на два начина и за оба је провизија нула динара – наводе једној овдашњој онлајн банци. – Клијент може нови ПИН да направи на банкомату наше банке или кроз апликацију, пратећи упутства. Важно је да, после успостављања новог ПИН-а, клијент оде до банкомата у року од 24 часа и кроз трансакцију, која може да буде и само упит стања, или чак једноставно убацивање картице и отказивање трансакције, верификује нову шифру.

Још неколико банака омогућава клијентима да свој ПИН промене на банкоматима или кроз апликацију електронског или мобилног банкарства. У некима се провизија за ову услугу не зарачунава, док у појединима нови ПИН са банкомата кошта од 100 до 150 динара.

Већина банака држи се старе, проверене, папирне процедуре: На шалтеру се поднесе захтев за нови ПИН, који вам стиже после неколико дана у запечаћеној коверти, као код првог преузимања картице, опет на шалтеру. Ова услуга се наплаћује од 200 до чак 600 динара, у зависности од банке, али и у зависности од тога да ли вам нови ПИН треба за „обичну“ картицу или ону којој уз име стоји да је „златна“. Такође, у неким банкама ће вам, заједно са новим ПИН-ом, издати и нову картицу.

Такозвани репринт ПИН-а углавном кошта од 200 до 350 динара. А, изузетно, овај трошак достиже и 600 динара у једној банци, где је иста цена и за „замену пластике“ и за „накнаду за изгубљене или украдене картице“.

ПЛАСТИКА СКУПЉА

Замена  ПИН-а, у принципу, не захтева израду нове картице, иако су поједине банке тиме у претходном периоду условљавале своје клијенте. Трошак нове шифре уз замену и пластике је до 1.500 динара, колико износи ова провизија код скупљих, углавном кредитних и „златних“ картица.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Д. И. Красић