Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписало је јуче први јавни позив операторима за пилот пројекте за изградњу интернет мреже у првих 55 руралних насеља, изјавила је данас државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Најавила је да ће у октобру бити расписан и други позив за још 600 насеља за изградњу широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре и да се очекује да ће тај пројекат бити завршен до 2025. године.

Говорећи на регионалној онлајн конференцији о трендовима у телекомуникацијама и медијима “ DIGITAL 2020 powered by HUAWEI“, Матић је истакла да до 2025. у Србији неће постојати домаћинство и насеље без могућности приступа интернету нове генерације.

Указује да је истраживање које је урађено прошле године показало да око 125.000 домаћинстава нема фиксни приступ интернету и да око 600.000 домаћинстава има спор приступ интернету до 30 мегабита.

„То је нешто чиме нисмо задовољни и због тога је Министарство покренуло пројекат развоја широкопојасне инфраструктуре у руралним срединама“, рекла је Матић.

Указала је да је управо криза коју је изазвао вирус корона показала колико је било важно имати јаку телекомуникациону мрежу, која је одржала, додаје, и свакодневни и пословни живот.

Телекомуникационе услуге омогућиле су грађанима током изолације, истиче, да остану у контакту са својим најближима, да купују онлајн, да добију правовремене информације и да лакше преброде кризу.

Подсећа и да је омогућена дигитална настава за око 900.000 ученика, као и да је привреда у једном делу наставила да функционише и током ванредног стања.

Матић наводи да је у априлу, мају и јуну 8,1 милион активних корисника мобилне мреже остварио 5,5 милијарди минута разговора у домаћем и међународном саобраћају и разменио 1,2 милијарде СМС порука.

„У овим ванредним околностима и у овако густом мобилном саобраћају, сви оператори су се успешно изборили са овим изазовом и показали висок степен поузданости и стабилности“, рекла је Матић.

Истиче да је неометано функционисање мобилног саобраћаја омогућило системско јачање и улагање у инфраструктуру које је спроведено у последњих пет година.

Матић указује да Србију сада чека велики корак – увођење 5 g мреже, које ће, истиче, омогућити да се наша земља даље економски развија.

„Увођење технологије пете генерације је нешто што је важно за Србију и очекујемо да се јавно надметање деси током следеће године“, рекла је Матић.

Оно што, додаје, прати развој 5г мреже јесу неистине, предрасуде и спекулације, те је важно, истиче Матић, да се о 5г мрежи јавно расправља и да она буде препуштена стручним лицима и инжењерима.

Истиче и да је потребна и едукација свих слојева становништва о 5 g мрежи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг