Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић разговарала је данас о унапређењу положаја инспектора са Мрежом инспектора Србије, Инспекторатом и представницима разних државних органа.

Она је након састанка рекла да је на основу смерница које је то Министарство договорило са НАЛЕД-ом израђена анализа потреба за увођење новог службеничког звања „инспектор“.

„Данас су нам предочене могућности на који начин се може увести ново службеничко звање „инспектор“ и како унапредити зараде, увести различите инспекторске додатке. Такође и како правно заштитити инспекторе, да ли по угледу на адвокате и новинаре, да добију статус службеног лица а разговарали смо и о томе како да инспектори не буду препуштени сами себи у судским споровима“, рекла је Обрадовић

Према њеним речима даља реформа инспекције у Србији као и повећање броја инспектора су међу приоритетима рада Министарства државне управа и локалне самоуправе.

Обрадовић је навела да је акционим планом било предвиђено да се до краја 2021. године запосли 1000 инспектора али да то због ковида није могло да буде спроведено, но ипак је при самом крају прошле године покренуто 150 конкурса и дата сагласност за њих.

„Тај акциони план би требало да буде ревидиран и на томе ћемо интензивно радити“, рекла је Обрадовић и поручила инспекторима да ће без обзира што је ова година изборна на томе интензивно радити до формирања нове владе.

Истакла је да ће се заложити да и следећем министру објасни значај наставка реформе инспекције у Србији, као и да је у самом Министарству последњом систематизацијом унапређен сектор који се бави инспекцијским надзором и координацијом са свим инспекцијама у Србији.

Нагласила је да је последњих годину дана, колико води Министарство државне управе и локалне самоуправе, отворила врата за сарадњу са инспекторима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг