Топола –  У Дому здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи, после четири године поново је у употреби рендген апарат. Стара рендгенска  цев замењена је новом па је на тај начин овај вишегодишњи проблем решен. Због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, овај апарат ће се у почетку користити само за ковид пацијенте.
“ Одувек је постојала потреба за рендген апаратом, међутим, од појаве вируса корона та потреба је све већа. Пацијенти су били принуђени да снимак плућа одраде у Аранђеловцу, стварале су се велике гужве јер наш  рендген апарат није био у употреби око четири године“, рекла је за ТопПрес Ана Радошевић, радиолог у Дому здравља „Свети Ђорђе“.
Ана Радошевић, радиолог, фото: ТопПрес
Према њеним речима последњих дана приметан је повећан број пацијената са симптомима ковид инфекције, којима је потребан РТГ снимак плућа.
„Од петка, када смо почели са радом на рендген апарату, дневно имамо на прегледу око 25 пацијената, што је за мало место као што је Топола велики број. На жалост, њихови рендгенски налази нису добри, углавном су свима дијагностиковане једностране или обостране пнеумоније“, објашњава докторка Ана Радошевић.
Рендген апарат у Тополи поново у функцији, фото: ТопПрес
Како је рекла, рендген апарат је у употреби по пет сати дневно, понедељком од 12 – 17 часова, а осталим радним данима од 8 – 12.
ТопПрес