Топола – Депонија у насељу Торови горела је недавно неколико дана. Овај проблем брзом интервенцијом надлежних из ЈКСП Топола, Ватрогасне јединице Топола и челника општине успешно је решен. Првобитно је пожар локализован, потом је читава површина депоније насута земљом и жутим песком а данас је решен проблем и ободних делова где је још увек местимично долазило до самозапаљивања.

„Пожар је локализован пре неколико дана, спорадично се појављује дим али сада са овим раствором од алги који смо обезбедили у сарадњи са општином и њиховом инвестицијом од око милион динара ободни делови око 60 ари ће се покрити и продреће у смеће тако да се надамо да проблема више бити неће. Очекујемо да нам остане за око 30 ари и на самом платоу депоније да и то третирамо. Надам се да ће општина изнаћи средства да се цела депонија овако санира али за сада уз земљу и овај раствор проблем је решен“, казала је  Наталија Радовановић помоћница директора ЈКСП Топола.

Наталија Радовановић, помоћница директора ЈКСП Топола, фото: ТопПрес

Фирма „Алго Технолоџи“, која је ангажована за овај посао налази се у Београду. Према речима директора Милоша Шкорића, фирма успешно послује од 2016. године, а раствор од алги се већ годинама користи у Словенији, Хрватској и Македонији.

„Састав раствора којим се третира депонија је  чиста алга увежена из Ирске, потпуно органски производ који има низ предности.  Ултразвучном естракцијом у нашој фабрици која се налази у околини Чачка правимо производ алго компостер, органски и еколошки. Алга формира геласту структуру и спречава доток кисеоника као и појаву пожара. Раствор алге и воде треба да доспе и на одређену дубину депоније с тога треба добро налити како би алхинати доспели до дубина, везали се за метан и претворили га у незапаљив облик. Предности су и што се неутралише амонијак, нема непријатних мириса, разложиће се  све што је  органског порекла на депонији и сви делови који се третирају немају могућност запаљивања“, изјавио је за ТопПрес Милош Шкорић директор фирме „Алго технолоџи“.

Милош Шкорић, директор фирме Алго технолоџи, фото: ТопПрес

Иначе, поред овог производа, ова фирма у својој понуди има и читаву линију производа за органску пољопривреду на бази биостимулатора.

ТопПрес

Третирање депоније алгама, фото: ТопПрес
Представници Комуналног и фирме из Београда, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес