Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да су инспекторима у 94 општине у Србији повећане плате за до 20 одсто и најавио да ће у наредним данима предложити измену уредбе, како би републички инспектори добили звање самосталних саветника, а тиме и већи коефицијент и већу плату, саопштено је из његовог кабинета.

Ружић је у Чачку где се обележава Дан инспектора, рекао да реформа инспекција не би била могућа да нема синергије, усаглашеног става и спремности државе да у такву промену крене.

„Показали смо на конкретној реформи какве резултате добијамо када удружимо ставове привредника, искуства инспектора, капацитете и вољу Владе Србије и разумевање грађана“, казао је министар.

Он је навео да су прошле године 354 инспектора у Србији прошла обуку по програму који је усвојила координациона комисија, а ове године се очекује да Национална академија удвостручи број реализованих обука.

Министар је подсетио да су обезбеђени и нови механизми за рад инспектора попут контролних листа, прикривене куповине, мешовитог надзора.

„Тиме смо добили усаглашен, организован, савремен надзор где репресивне мере остављамо за несавесне привреднике, а оним привредницима који послују у складу са законом пружамо подршку и савет“, рекао је Ружић.

Он је истакао да четири инспекције већ успешно раде на платформи еИнспектор, а да је у плану да до краја лета буду укључене и друге и да на тај начин буде заокружена дигитализација инспекцијског надзора.

„Успели смо да обезбедимо да Влада усвоји и Акциони план за сузбијање сиве економије и освестимо значај инспекција у тој борби, али и да се обавежемо на повећање броја инспектора и опремање инспекција“, додао је министар.

Он је подсетио да је министарство, уз стручну подршку, израдило и анализу републичких и локалних инспекција и предлог запошљавања инспектора у наредне три године.

„Србија има више од 4.000 инспектора, а потребно нам је да се најмање 1.300 њих запосли, посебно у Пореској управи, Тржишној, Пољопривредној, Ветеринарској, Здравственој“, казао је Ружић.

Министар је додао да је анализа показала и недостатак возила за инспекторе и осталих средстава за рад.

„У поређењу са ЕУ, Србија има четири пута мање инспектора, а то се највише осећа на локалу“, рекао је Ружић.

ТопПрес/ Извор: Бета