Саздановић: У следећих месец и по полако да излазимо из ковид режима

Саздановић: У следећих месец и по полако да излазимо из ковид режима

Укупан проценат новозаражених ковид пацијената у Србији свакодневно опада, али то не значи да треба да се опустимо, јер ковид и даље циркулише, поручио је данас државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић и истакао да сада следи припрема за постковид период.

„Сада долазе на ред нон-ковид, хронични пацијенти који током епидемије нису могли да стигну до свог изабраног лекара. У следећих месец и по дана морамо полако да изађемо из ковида“, рекао је Саздановић за Танјуг.

Он је нагласио да су највеће жртве ковид пандемије управо нон-ковид пацијенти, јер су капацитети свих болница у Србији били у ковид режиму.

На питање да ли ће бити довољно кадра за лечење тих пацијената, Саздановић је рекао да очекује позитиван исход и реорганизацију рада у болницама.

„То ће зависити од епидемије, али у наредном периоду морамо да оставимо минимум капацитета за ковид пацијенте и да вратимо старе капацитете, као и оперативне програме и разне протоколе лечења“, поручио је Саздановић.

Навео је да ће у ковид режиму остати болница у Батајници, Крушевцу, Мишелук у Новом Саду, као и ковид одељења у Чачку, Краљеву, Јагодини, Ћуприји, Параћину, Суботици, Зрењанину, Ужицу.

Саздановић је рекао и да ће следеће недеље из ковид система изаћи и КБЦ Бежанијска коса, те да све остале болнице које су биле неопходне у ковид систему полако излазе из ковид режима.

„Сва та ковид одељења бележе пад броја хоспитализованих и пацијената који су на интензивној нези“, навео је Саздановић.

Нагласио је важност вакцинације у борби против ковида додајући да вакцина спречава теже облике болести.

Како каже, вакцинисани са три дозе много су лакше прошли кроз епидемију него невакцинисани, али, додаје имунизација првом дозом је стала.

„Један од разлога је то да и даље постоје мишљења да вируса нема“, рекао је Саздановић и додао да је ресорно министарство препоручило већ у децембру четврту дозу за најосетљивије пацијенте, старије од 65 година и са удруженим болестима.

На питање који пацијенти су сада у болницама, Саздановић поручује да су то углавном старији са придруженим болестима, за разлику од почетка јануара када је било много више младих хоспитализованих.

Саздановић је рекао да су млади пренели ковид својим најближима истичући још једном важност вакцинације.

Каже и да ће се на сутрашњој седници кризног штаба видети да ли ће доћи до релаксирања мера, односно укидања ковид пропусница и додаје да су мере у Србији биле међу најблажима у Европи.

Међутим, како истиче, Србија је нашла најбољи баланс у противепидемијским мерама и у привредној активности.

У болницама широм Србије хоспитализовано је више од 1.600 ковид пацијената, готово 80 их је на респираторима, а у последњих неколико дана бележи се више од 2.500 позитивних дневно.

То је у односу на почетак фебруара дневно за 2.000-3.000 мање новозаражених.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI