Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер рекао је данас да се у Србији после празника може очекивати драстичан пораст новозаражених вирусом корона, пре свега, делта сојем који је код нас још увек доминантнији од омикрон варијанте.

Шеклер је за јутарњи програм ТВ Прва рекао да не жели да коментарише снимке дочека Нове године у градовима по Србији и да је довољно о томе говорио пре празника, али је подсетио да је од јуна прошле година на снази забрана окупљања више од 500 људи на отвореном.

На питање о објашњењу политичког дела Кризног штаба да је у Србији релативно мали број новооболелих, док је у Европи другачија ситуација, Шеклер је иронично прокоментарисао да су у Европи сви “били глупи“, а да смо ми видели шансу у томе да пружимо Европи “оно што она сама неће“.

“Јер код нас нема пандемије, вируса и пораста броја новозаражених“, иронично је прокоментарисао Шеклер.

Навео је да се омикрон сој не може сматрати доминантним у Србији и да за то не постоје никакви докази, али да очекује скок новозаражених делта сојем који је, како каже, опаснији и изазива теже клиничке слике од омикрона.

“У САД и Великој Британији су мислили да је омикрон преузео делту. Међутим сада се објављују подаци да се смањује проценат учешћа омикрона у броју новозаражених и да је сада приближно исто, односно половично. Мислим да код нас још преовладава делта сој“, рекао је Шеклер.

Говорећи о искуствима других земаља, где је омикрон доминантан, Шеклер је рекао да је Јужна Африка једина земља у којој је омикрон у потпуности преузео примат у односу на делта сој и да се показало да изазива блаже клиничке слике и мању смртност.

“То се односи на вакцинисане, у ризику су поново невакцинисани. Што се тиче европских земаља где је омикрон јако присутан, скочио је број новозаражених, али није драстично порастао број преминулих. То је у земљама где је вакцинисано више од 80-85 одсто становништва’, навео је Шеклер.

Додао је да је у земљама као што су Србија, Мађарска, Бугарска, Румунија, где проценат вакцинисаних није прешао 50 одсто, сасвим другачије.

“Када се буде проширио омикрон, биће велики број заражених. Можда неће бити велики проценат хоспитализованих као раније, али у односу на пораст броја заражених и то ће бити довољно да напуни цео систем, а тога се бојим“, рекао је Шеклер.

На констатацију да се говорило да је омикрон последњи сој вируса корона и да значи крај пандемије, Шеклер је рекао да се то не може рећи јер је још увек присутан делта сој.

“Било је замена неколико вируса, али то је трајало месецима. Овде имамо делту која је јако преносива, а омикрон још висе, али не можемо да каземо да се више неће појавити ниједна варијанта и да је са овим крај“, казао је Шеклер.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Шеклер: После празника очекује се скок новозаражених”
  1. Ko hoce nek se cuva, ko hoce nek se vakcinise. Dosta bre vise dosadiste i Bogu i narodu. Ko je tebe ista pitao?

Comments are closed.