printscreen-prva-150 minuta

Влада Србије одлучила је да додатним улагањима помогне паровима који не могу да добију потомство тако што ће од сада бити више бесплатних покушаја ове методе, а најављено је и померање старосне границе за жене, рекла је за „Курир“ министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Министарка наводи да ће током ове године бити више заседања у влади како би се донела најбоља одлука о бесплатним покушајима вантелесне оплодње.

– У овој години настојимо да дођемо до најбољег решења, тачније одлуке која ће бити у складу са нашим могућностима, а у што бољем интересу за грађане. Тежимо повећању броја покушаја вантелесне оплодње која је многим паровима једини начин да се остваре као родитељи – рекла је минситарка истичући да ће нови покушаји бити о трошку државе као и досадашња три.

О повећању броја покушаја и померању старосне границе незахвално је сада говорити, јер, како је нагласила, та процена вршиће се у договору са лекарима.

Да ли ће старосна граница бити повећана са садашње 42 године на 45 или 50 још није утврђено и биће одлучено када се чују мишљења лекара, напомиње Ђукић Дејановић.

Она додаје да велиики број градова и општина самостално повећавају број покушаја, а излазе у сусрет и женама старијим од 42 године, наводећи пример Београда који је одлучио да финансира и четврти покушај и то за жене до 45. године.

Ђукић Дејановић сматра да Србија и у овим решењима треба да тежи европским стандардима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Курир