Оперативни план за организацију завршног испита за ђаке осмог разреда који је заказан за 27, 28. и 29. јун је спреман, рекао је помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић.

Испити почињу у девет сати у трају два сата, а ђаци је потребно да дођу на полагање сат времена раније.

„Ово је ударна недеља, где је предвиђен одређен број активности које спроводе, почевши од Републичке уписне комисије преко наших окружних комисија, школских управа, директора школа. Наравно да су то кораци који су договорени у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а у циљу несметаног и безбедног спровођења завршног испита. Свако из свог домена, у оквиру своје надлежности обавља овај посао“, рекао је за Танјуг Пашић.

Он је нагласио да је у претходном периоду било више састанака са представницима Министарства унутрашњих послова, као и другим институцијама које су укључене у организацији завршног испита, као што су Канцеларија за Ит, Батут, Заводи и пошта Србији.

Договорен је оперативни план и у складу са тим свако ће из свог делокруга спровести оно што му је задатак, рекао је Пашић.

„Капацитет од 1.260 основних школа смањили смо на 522 установе. У претходном периоду директори школа који су гостујући код директора домаћина, договарали су детаље, процедуре, сегменте које ће који део школе имати одређена школа, а након тога обављају разговоре са својим запосленима, члановима Школских уписних комисија, дежурним наставницима, супервизорима, наставницима који ће учествовати у прегледању, као и најважније са ученицима и родитељима“, рекао је Пашић.

Према његовим речима стручним упутством за спровођење завршног испита дефинисани су сви протоколи.

„Наши мали матуранти са одељенским старешинама на полагање долазе сат времена раније, у 8 часова у школе, када се проверава да ли су понели књижицу, образац 41, адекватан прибор, а школа ће обезбедити хемијске, воду и остало. Желимо свима много среће. Коначни резултати биће објављени 5. јула“, рекао је Пашић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг