Министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је данас приказу новоуведених средстава наоружања и војне опреме у Краљевачкој касарни и оценио да је од изузетног значаја за нашу војску опремање модерним средствима које развијају и производе наши институти и домаћа одбрамбена индустрија.

Министар је обишао припаднике јединица Друге бригаде копнене војске у касарни „Јован Курсула“ у Краљеву и изразио задовољство због обучености наших војних посада за рад на модернизованим средствима наоружања, саопштили су из Министарства одбрана.

Министар је у краљевачкој касарни обишао припаднике 23. самоходно хаубичко-артиљеријског дивизиона и 25. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД, који су опремљени усавршеним противавионским топовима 40 мм и модернизованим самоходним хаубицама 122 мм 2С1.

„Имали смо прилику данас да видимо како увежбане посаде наше војске поседају и нови „пасарс“ и модернизовану „гвоздику“ и јасно се види колико су унапређење и модернизација ових средстава довели до побољшања, пре свега, брзине заузимања свих положаја за ватрено дејство, а након тога и у мобилности и могућности да се након извршења задатка ова возила за врло кратко време нађу на некој следећој локацији“, рекао је Стефановић.

Објаснио је да је модернизацијом ових возила војска има могућност да са истим бројем артиљераца у самоходним „гвоздикама“ и у трупној ПВО, користи већи број средстава.

Оценио је да је обученост и спремност наше војске кључна ствар за одбрану Србије.

„Задовољан сам и попуном ових јединица и обученошћу и то је оно што је кључна ствар. У претходном периоду смо интензивно радили на томе да се и војници и подофицири и официри максимално обучавају и спремају, тако да заиста у овим јединицама имамо искусан кадар који је спреман да брани своју Србију у сваком тренутку“, поручио је министар Стефановић.

Он је указао и на значај сопственог развоја и производње за опремање наше војске.

Истакао је да је од изузетног значаја да се наше јединице опремају са што више производа наше домаће индустрије, на чијем развоју раде наш Војнотехнички и други институти.

Додао је да треба да дамо све од себе да са „том домаћом памећу постижемо максимално могуће дејство и штитимо своју земљу“.

Захвалио је команданту Друге бригаде пуковнику Синиши Сташевићу и свим његовим сарадницима на томе што посвећено раде, што за њих нема ни лета, ни сунца, ни топлоте и што им је свима једино у срцу како да што боље заврше свој војнички задатак и како да што боље штите своју земљу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг