У Србији ће сутра почети процес масовне ревакцинације грађана, који су прву дозу вакцине против вируса корона примили првог дана масовне имунизације – 19. јануара.

Надлежни уверавају да нема места за забринутост јер су за све вакцинисане грађане остављене и дозе за ревакцинацију.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић је за Танјуг навео да ће се упоредо са ревакцинацијом наставити поступак масовне вакцинације против вируса корона.

У Београду ревакцинација ће се радити у Хали 11 на београдском Сајму, док ће се вакцинација обављати на новом пункту Белеxпо центра на Новом Београду.

„Сутра ће бити ревакцинисано око 5.500 грађана. Тај број ће се из дана у дан повећавати. Подсетимо, имали смо у једном дану скоро 60.000 вакцинација, тако да нас чека и 60.000 ревакцинација у једном дану“,, рекао је Јовановић.

Другу дозу вакцине сутра ће примити 5.500 грађана, наредног дана 15.000, затим 30.000, да би се дошло до 60.000 у једном дану.

„У Србије ће у домовима здравља остати пунктови, али морају да се одвоје грађани који долазе на вакцинацију и ревакцинацију. Због тога ћемо увести правило да се у првој смени грађани примају другу дозу вакцине, а у другој смени прву дозу“, појаснио је Јовановић.

У београдским домовима здравља ће се, за почетак, обављати само ревакцинација, док ће на пункту у Белеxпо центру бити вакцинација.

Грађани који сутра примају другу дозу вакцине већ су добили СМС поруку и мејл где и у које време да се јаве.

Уколико се деси да неко није обавештен, а прошло је 21 дан од вакцинације, треба да дође на пункт где је примио прву дозу.

„Без обзира да ли су примили поруку или не, треба да дођу ако је то дан када је ред на ревакцинацију“, навео је Јовановић.

До сада је вакцинисано у Србији више од 555.000 грађана, од тога је 533.000 примило прву дозу вакцине док је више од 22.000 ревакцинисано.

Скоро 950.000 грађана је преко еУправе и кол центра изразило интересовање за вакцинацију.

И даље једна трећина грађана каже да им је свеједно коју вакцину ће добити од оних које је сертификовала Агенција за лекове и медицинска средства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг