Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић изјавио је да је тест самопроцене на Ковид-19, који је доступан на порталу еЗдравље, до сада урадило више од 150.000 грађана од чега скоро 72.000 оних који су се вратили у Србију из иностранства и који су морали да буду под посебним здравственим надзором.

Остали који су радили тај тест су грађани Србије који нису путовали, а који су желели да провере да ли симптоми које осећају упућују на коронавирус, рекао је Јовановић на конференцији у Палати Србија.

Подсетио је на порталу еЗдравље грађани могу и да виде свој резултат PCR теста, те додао да је приступ том порталу могућ или са бројем здравствене картице и ЛБО бројем или директно са налогом грађана на порталу електронске управе.

„На порталу Е-управа грађани могу од ове недеље електронски да закажу термин за PCR тестирање на лични захтев у некој од 26 лабораторија у 22 града широм Србије. До сада, за само неколико дана, око 8.000 термина заказано је путем ове услуге. Ова услуга је омогућена свим нашим и страним држављанима, без пријављивања на портал“, рекао је Јовановић и додао да заказивање термина може бити извршено за највише до пет чланова породице.

Подсетио је да на порталу Донирај плазму грађани који су се опоравили од Ковида 19 и који у организму имају антитела, могу да се пријаве уколико желе да донирају крвну плазму и на тај начин помогну у лечењу оболелих.

ТопПрес/ Извор: Танјуг