Недеља пред нама донеће повећање броја заражених, оценио је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић и најавио да је могуће да у неким градовима, као што су Београд, Врање или Ариље, дође до пооштравања мера.

„Тек у недељи која је пред нама имаћемо јаснију слику о броју заражених. Треба очекивати повећање јер пролази инкубациони период од повратка са зимовања. На то још, нажалост, имамо и ове ситуација са одржавањем журки по граду. Јасно је да нас очекује једна недеља која ће бити значајна по повећању броја позитивних, рекао је Тиодоровић за ТВ Нова С, преноси Нова.рс.

Према његовој оцени, раст заражених могао би да се очекује међу радно активним становништвом, као и млађом популацијом.

У Србији је, како је истакао, и даље неповољна епидемиолошка ситуација, а у градовима као што је Врање, Београд или Ариље могла би да буде и ванредна.

„У Кризном штабу постоји размишљање о пооштравању мера и скраћивању радног времена посебно угоститељских објеката. Добро је што је пооштрена контрола посебно угоститељских објеката где се окупљају људи“, нагласио је Тиодоровић и додао да Кризни штаб одавно заступа приступ боље контроле и надзора спровођења мера.

Говорећи о резултатима вакцинације, он је истакао да Србија постиже одличне резултате, али да је савет епидемиолога да се што више и брже вакцинише.

„За колективни имунитет нам треба два и по или три милиона оних који су вакцинисани, не рачунајући оне који су преболели, пошто се вакцинисање саветује и њима. Ако то урадимо за месец или два онда ћемо моћи нормално да летујемо на мору“, оценио је Тиодоровић.

Говорећи о стварању антитела, Тиодоровић је навео да се код млађих људи који имају здрав организам може очекивати да развију антитела у року од 15 дана док код старијих од 65 година и оних који имају неке попратне болести може проћи и до месец дана док не развију антитела.

ТопПрес/Извор:  ФоНет