Члан Владиног кризног штаба за борбу против епидемије Бранислав Тиодровић изјавио је да би требало укинути све мере ограничења уведене због појаве корона вируса, као и да не очекује да ће доћи до другог таласа КОВИД-а.

„Треба све одмах да пустимо, да нема више никаквих ограничења. Да пустимо да се нормално одржавају сви спортски догађаји, све манифестације… Па данас треба и ђаци да крену у школу – они који поправљају оцене. Једино с концертима треба сачекати до 15. јуна. Цео свет то ради, што бисмо сад ми нешто кочили. Пустимо људе да живе. Али људи морају да носе заштитне маске у затвореном и морају редовно да перу руке. Ако тако буду радили, за 14 дана бићемо земља без короне, гарантујем“, рекао је Тиодоровић.

Подсетио је да је ситуација у Војводина и Београду мирна, као и у централној Србији.

Ковид болница у Лесковцу има око 30 пацијената. У Врању више – 86, зато што је код њих касније почело оболевање, рекао је он.

Епидемиолог наводи да руке морају стално да се перу, и то не само после тоалета и пре јела.

„Рукавице је једино оправдано носити на послу, као рецимо у Јури, где се током производње рукама пипа много предмета. А и у маркетима, на пијацама, у тржним центрима. На улици или у кафићу, ресторану нису вам потребне рукавице… Конобари треба обавезно да носе маске. На отвореном је бесмислено носити маске“, рекао је он за Курир.

Додао је да заиста мисли да другог таласа неће ни бити на јесен, чак и да се на северу врати на јесен или зиму, то како каже неће бити ништа значајно јер се истрошио и ослабио.

Тиодровић каже да верује да ће наше становништво вакцину примати у сезони 2021/22.

Навео је да у Србији нико није два пута био позитиван на КОВИД.

„Кинеске научне студије показале су да се корона враћала. Дакле, ако тест покаже да имате антитела, не значи да сте заштићени. Опет можете да оболите јер је вирус нов, мутира. И зато људи треба да воде рацуна. А посебно млади“, рекао је Тиодоровић и додао да ако је неко млад не значи да има добар имунитет и да нема скирвене болести.

Подсетио је 29,3 одсто оболелих у Србији било млађе од 60 година, да су умирали и они који су били и 1978. годиште.

На питање да ли му сметају контроверзне изјаве његовог колеге Бранимира Несторовића каже да није тачно да уопште нисмо били спремни и да нисмо знали шта радимо, да је био тотални хаос, како је Несторовић рекао у петак.

„Колеге Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон су му врло дипломатски одговорили да смо тачно знали шта радимо. Ја бих био много оштрији и нимало не бих био дипломата“, рекао је Тиодоровић и упитао какав је то начин да се тако говори.

„Наравно да смо знали шта радимо. Јесте овај вирус нов, али ово нам није ни прва епидемија, ни прва пандемија. Др Кон, проф. Владимир Петровић из Института за јавно здравље Војводине и ја радили смо на пандемији свињског грипа 2009/10. и сада смо тачно знали шта радимо“, рекао је она и додао да постоји утврђена светска доктрина спречавања и сузбијања пандемија и епидемија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг