Топола – Винарија ДеЛена у Липовцу  јуче је обележила јубилеј, десет година од обнове винограда.  Власник винарије Бранислав Аврамовић са поносом истиче да је ово пета генерација виноградара и винара у селу Липовац и да је настављена породична традиција која је започета пре више од једног века.

„Прављење вина најбољег квалитета и у малим количинама је основни принцип постојања Винарије ДеЛена. Кроз пет генерација, наша породица је обрађивала своје винограде у селу Липовац надомак Тополе. Ми са поносом настављамо традицију предака са циљем да кроз марљив рад у винограду истакнемо јединственост Опленачког виногорја. Винарија ДеЛена је следбеник традиције Венчачке Виноградарске Задруге. Наши преци су били задругари, оснивачи, чланови и руководиоци Задруге све до њеног гашења почетком шесдесетих година прошлог века. Поседовали су винограде засађене са интернационалним сортама (Sauvignon Blanc, Semillon, Gewürztraminer) што смо и ми сами следили код избора сорти“, казао је за ТопПрес Бранислав Аврамовић.

Бранислав са супругом Надом у винограду, фото: ТопПрес

Предак оснивача Винарије ДеЛена, Јаков Савковић из села Липовац, био је оснивач Венчачке виноградарске задруге и један од најимућнијих и најпросвећенијих виноградара тог времена. Виноградарство је обновом винограда започео 2009. године Бранислав.

„Јаков је први, крајем деветнаестог века, након филоксере која је уништила винограде и у овом делу света, донео из Италије саднице винове лозе калемљене на америчкој подлози и почео са обнављањем винограда. Надаље, преци оснивача Винарије ДеЛена су били Миленко Аврамовић (у више наврата члан Управног одбора Задруге) и Живојин Аврамовић (књиговођа, секретар, благајник и дугогодишњи Управник Задруге).
Након периода социјализма и колективизације села када је било уништено виноградарство и у Опленачком виногорју, 2009. године оснивачи Винарије ДеЛена настављају породичну традицију тако што започињу обнављање породичних винограда и организују производњу вина у селу Липовац. Истовремено, као што је потреба налагала и њиховим прецима, по угледу на Венчачку Виноградарску Задругу, 2013. године учествују у оснивању и раду Удружења Винара Шумадије, чији је циљ заштита географског порекла шумадијских вина и њихова промоција међу најпознатијим светским регијама, где је место овим винима одувек и припадало“, наводи Бранислав.

Вина у винарији ДеЛена пре постављања етикете, фото: ТопПрес

У времену када велике комерцијалне винарије воде главну реч на тржишту светског вина, а велике марже неретко имају директну корелацију са произведеном количином, винарија ДеЛена следи потпуно другачији правац.

„Ми верујемо да се врхунско вино прави у сопственом винограду где сваки чокот винове лозе добија пажњу какву заслужује. Наша визија је базирана на дугорочном плану рада. На претпоставци да сав профит зарађен данас треба ставити у функцију стварања врхунских вина у будућности. Нема бољег начина да то и урадимо него да инвестирамо у сопствене винограде. За нас, време и начин заламања ластара, уклањање заперака и листова су битне ствари, јер виновој лози и грожђу допуштају да приме у правом тренутку идеалну количину сунчевих зрака. У недељама пред бербу, ми беремо и одбацујемо грожђе за које сматрамо да није вредно нашег вина остављајући само најбоље да сазри. То радимо ручно, грозд по грозд. У винограду и винарији опседнути смо детаљима а мале количине вина које производимо дозвољавају нам да такав приступ и задржимо.  Винарија ДеЛена производи вина у малој количини искључиво од грожђа из сопствених винограда, и само у добрим годинама“, тврди Бранислав.

У винарији је јуче за пријатеље и раднике послужен ручак. Гости су уживали у мирису и укусу вина која се производе искључиво од грожђа које се убере у њиховом винограду.

Ручак за пријатеље у част Светог Трифуна, фото: ТопПрес

„Виноград има јужну експозицију и самим тим висок степен осунчаности. Најбоље резултате дају интернационалне сорте винове лозе које су засађене у овим виноградима (Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot i Malbec). За сада имамо пет хектара под виновом лозом, капацитет наше винарије је 30.000 литара а производимо три врсте вина“, истиче Аврамовић.

Вино “70/30“ – Ово вино је произведено од две сорте белог грожђа које доказано дају сјајне резултате на падинама планине Венчац и носи у себи типичне ароматске комплексе ових сорти.

Вино “100 ЈАЗЗ“ – Вино 100 Јазз је 100% мирисни траминац који показује егзотични зачински карактер, типичан за ову сорту, али је он намерно делимично ублажен у корист свежине којом одише, како би ово вино добило на лепршавости. Из бербе 2016. произведено је само 1.500 боца овог вина.

Вино “1903“ – Тренутно у процесу одлежавања, комбинација две сорте   Мерлот и Малбец. Име вина одаје пошту нашим прецима који су 1903. године основали Венчачку Виноградарску Задругу, а нама у наслеђе оставили традицију и обавезу да се бринемо о Опленачком Виногорју. Вино тренутно одлежава у барицима од српског, америчког и мађарског храста и биће дострупно на тржишту 2018. године.

ТопПрес

Вина винарије ДеЛена, Фото: ТопПрес