Топола – Варошица подно Опленца од давнина је препознатљива по узгоју винове лозе. Генерације пољопривредника са успехом гаје типичне воће врсте као што су јабука, шљива, бресква, кајсија. Међутим, све те културе могла би да замени банана, лимун или нар. Један домаћин из села Загорица упустио се у експеримент испитивања гајења тропских биљака и веровали или не, баш ту на свега неколико километара од Тополе расте и агава од које се прави чувена текила.

„Поред уобичајених воћних врста карактеристичних за ово поднебље које гајим у својим засадима у мом дворишту се могу видети и биљке које баш и нису типичне за наше крајеве. За сада су ту агава, нар, лимун и банана а планирам да набавим киви и поморанџу. Агава је биљка слична кактусу али није кактус. Из породице је љиљана и врло је специфична. Од ње се прави познато пиће текила. Њен веома меснати лист садржи сок који има слађи укус од меда, веома је лековита биљка. Нар је исто специфична биљка нетипична за наше поднебље. Има га више врста . Код мене је већ неколико пута цветао али није било рода, могуће да му је потребна биљка опрашивач“, каже за ТопПрес узгајивач Драган Јовановић.

Драган Јовановић поред нара, фото: ТопПрес

Лимун се већ може срести доста чешће код нас и прилично добро рађа. Овај домаћин каже да је приликом узимања пелцара или саднице битно ко вам даје биљку, јер ако зажали од рода нема ништа.

„Прву садницу лимуна сам набавио од Владе мог земљака, али пошто је он у нашем селу познат као баксуз биљка није давала род а касније се и осушила, каже наш народ зажалио кад је дао. Касније сам добио на поклон од ујака који се бави оживљавањем и продајом садница и хвала Богу одличан је . Успео сам и да оживим више садница и сада их имам неколико“, открива наш домаћин.

За банану се недавно одлучио, каже да се још упознају па да постепено открива шта ова биљка воли.

Јовановић поред биљке банане, около су агаве са великим меснатим листовима, фото: ТопПрес

Јовановић истиче да су поменуте биљке захтевне, потребна им је посебна пажња. Лимун се према његовим речима мора свакога дана заливати, потребно га је повремено прихрањивати и минералним ђубривом док му лист веома често нападају лисне ваши па се мора редовно третирати инсектицидима.

Нар је дрвенаст и може се резањем формирати као дрво или у облику жбуна. Потребно га је ригорозно орезивати како не би израстао у огроман жбун. Може достићи висину до око четири метра. За агаву је специфично да расте око сто година и тек онда цвета, одмах по прецветавању вене и суши се.

ТопПрес

Агаве, фото: ТопПрес