foto tanjug zoran zestic foto tanjug zoran zestic

Матуранти који ове године упишу гимназије, од септембра ће имати два нова обавезна изборна програма, односно два часа више на недељном нивоу. Како је “Блицу“ објашњено из Министарства просвете, деца ће на тим предметима сагледавати одређене појаве из угла свих наука које изучавају ту појаву.

Како пише лист, према новом плану и програму, од школске 2018/19. године у првом разреду гимназије уводи се још шест изборних програма, а од тих понуђених шест, школе ће, у складу са исказаним интересовањима ученика и кадровским потенцијалима, изабрати четири.

Ученици ће потом од та четири бирати два која ће похађати у првој години.

У другој години могу да наставе да похађају исте предмете, а могу и да изаберу два нова програма.

Кад заврше другу годину, ученици бирају нова два, од укупно девет програма, који се уче у трећој и четвртој години.

План за први и други разред гимназије предвиђа шест програма: „Језик, медији и комуникација“, „Појединац, група, друштво“, „Здравље и спорт“, „Образовање за одрживи развој“, „Примењене науке“, „Уметност и дизајн“.

План за трећу и четврту годину гимназије подразумева девет програма: „Образовање за одржив развој“, „Уметност и дизајн“, „Примењене науке 1 – ка медицинским наукама“, „Примењене науке 2 – ка техничким наукама“, „Основи геополитике“, „Економија и бизнис“, „Религије и цивилизација“, „Методлогија научног истраживања“, „Савремене технологије“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг