Горњи Милановац – Православни верници у петак су прославили Ђурђевдан, једну од заступљенијих  слава код нас. Трпеза је била посна како вера налаже, иако је у многим рибарницама несташица рибе. Дарко Мирковић и његови радници радили су у три смене неколико дана како би за своје муштерије припремили разне врсте рибе, али она најзаступљенија и најтраженија ове године је изостала из понуде.

Фото: ТопПрес

„Због короне која је задње две године код нас била присутна рибари су имали велики проблем, није се славило нису спремана посна славља долазило је до великих угинућа риба је дуго стајала у језерима. Млађ – млада риба,  није могла да се стави да расте за даље онда смо од јесени кренули са послом испродавало се рибе што смо имали помогли смо и нашу браћу у Македонији и Републици Српској и сада смо остали без рибе.  Много рибњака великих је претворено у друге намене и остала су нам само четири велика рибњака где има шарана“, каже за ТопПрес Дарко Мирковић власник рибарнице „Fresh Fish plus“ из Горњег Милановца.

Дарко Мирковић, фото: ТопПрес

Према његовим речима, наше тржиште ће поново бити снабдевено рибом на јесен али и тада како каже, неће бити лако јер је корона оставила велике последице на ову делатност.

„На јесен ће бити рибе али ће опет бити проблем снабдевања јер је остало око 1.600 – 1.800 рибарница, доста је затворено корона нас је уназадила. Ипак смо гледали да испоштујемо људе са оним врстама рибе које смо имали у понуди, а то су,  ослић, пастрмка и амор. По жељи купаца било је и димљене, одрадили смо и пржење тако да су сви били задовољни“, каже Мирковић.

Фото: ТопПрес

Он додаје да је повећање цена утицало и на њихов посао, ипак још увек су задржали старе цене, па истиче да је можда још једино у њиховој рибарници остала стара цена ређења и пржења рибе за 120 динара по килограму.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес