У Србији 2.000 пацијената који чека на трансплантацију неког органа, али је наша земља међу последњима на европској лествици по броју донора, изјавио је данас Младен Тодић из Удружења „Заједно за нови живот“, а поводом Националног дана донора.

Удружење „Заједно за нови живот“ организовало је изложбу фотографија пацијената пре и после трансплантације, како би се подигла свест о томе да постоје болести за које је једини лек трансплантација.

„Важно је ставити људима до знања да свако може да се разболи, да болест може свакоме да закуца на врата и да им једини спас буде трансплантација органа. Тек онда се види колико је свесност људи о програму трансплантације у Србији мала“, истакао је Тодић, који је и сам путем трансплантационог програма добио јетру.

Он је објаснио да по новом закону пресађивања органа, више не постоје донорске картице већ постоји сагласност, односно породица даје сагласност.

„Не постоји регистар људи који су завештали органе, већ је потребно да свако од нас каже својој породици, да уколико се деси да неко, када нажалост умре, може да буде донор, да чланови породице дају сагласност“, каже Тодић.

Директор кардиохирургије Клиничког центра Србије професор др Светозар Путник рекао је да је трансплантација најсложенија процедура којим се нечији живот спасава.

„Каква је спрега тог људског напора да се научним достигнућима дође до тога да имате резултате трансплантације органа такве да ти људи после тога настављају своје животе нормално, са оним што се зове људскост, односно са тим најхуманијим чином да када изгубите некога омогућите да се тиме некоме другом продужи живот”, навео је Путник.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек поручио је да је држава препознала здравство као један од стубова друштва и да ће наставити са улагањима у тај сектор.

Он је подсетио на нове болнице и реконструисане здравствене установе, те додао да је министарство ту као подршка пацијентима који чекају на трансплантацију.

„Успели смо да у тешкој економској ситуацији, не само очувамо систем, него га и унапредимо. Свесни смо да морамо много више да учинимо и морамо још енергичније и жустрије да кренемо у ову кампању, и да свима ставимо до знања шта значи бити донор. Треба нам солидарности, а мислим да у овој дивној земљи има добрих људи који то схватају“, закључио је Ђерлек.

Фотографије пацијената пре и после трансплантације биће изложене до 10. јуна у холу зграде РТС-а у Таковској улици, а након тога, Удружење „Заједно за нови живот“ ће изложбе организовати широм Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Сања Чавић)