У Србији су почеле да се раде вантелесне оплодње са донираним ћелијама, а откада је председник Србије Александар Вучић то најавио, на кол центар Националне банке ћелија јавило се више од 330 заинтересованих, рекао је данас директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС у Вишеградској Александар Стефановић.

Он је у изјави за Танјуг истакао да је пре десетак дана започет поступак ВТО са донираним ћелијама код заинтересованих жена.

Стефановић је изнео податак да је од до сада 330 пријављених, више од 200 заинтересовано за дониране јајне ћелије, а остатак за сперматозоиде.

Скоро половина од интересената за сперматозоиде су биле жене без партнера, које такође имају једнако право на поступке са донираним ћелијама. Са поносом могу да кажем да смо десетак дана пре рока, који је најавио председник Србије, овде у ГАК Вишеградска укључили наше пацијенте у тај поступак са донираним ћелијама, а међу њима су и жене без партнера, каже Стефановић.

Додаје да је много посла урађено у последње време, да је због недостатка домаћих донора, Национална банка основана пре три године, а како је било више заинтересованих него донора, морало се прибећи увозу и јајних ћелија и спрерматозоида.

Национална банка ћелија налази се у ГАК Вишеградска и представља централну банку ћелија у Србији, објаснио је Стефановић.

Он објашњава да у овом тренутку Национална банка ћелија има потписана три споразума са три Европске банке, чији материјал испуњава све услове за такву врсту оплодње, али, како каже, постоје и филијале у Украјини, Словачкој, на Кипру, па ће ћелије долазити из више земаља Европе.

Битно је да имамо преговоре и са још две банке, тако да ће наши грађани моћи да бирају из које европске земље и банке желе да добију ћелије. Такође, значајно је да ће сви центри из мреже наших здравствених установа које већ раде постпуке биомедицински потпомогнутог оплођења о трошку државе моћи исто тако да учествују у поступцима са донираним ћелијама. Ту је шест државних и 14 приватних центара који имају могућност да поруче ћелије из увоза и раде те поступке, истиче Стефановић.

Директор ГАК Вишеградска указује на то да ће ти услови омогућити нашим грађанима чак и да бирају у којим установима ће радити поступке.

Оно што сада држава плаћа поред увоза ћелија су још три стимулисана поступка са донираним сперматозоидима, три са јајним ћелијама и три криоембриотрансфера. Држава, такође финансира и саму куповину ћелија, што је значајна олакшица за грађане, поручио је Стефановић.

Подсећа да то није прва иницијатива државе у области вантелесне оплодње, те да је у последње три – четири године на том пољу урађено много.

Захвални смо председнику на иницијативи и подршци да ово функционише и почне да ради. Поред увоза ћелија, имали смо померање границе на 45 година код жена, неограничен број покушаја ВТО и криоембриотрансфера, те да на поступак имају право и парови који већ имају једно дете, без обзира да ли је то дете настало путем ВТО или природно. Изузетно много је урађено захваљујући држави. Ово су најбољи услови за парове и сингл жене на свету. Ово је још један допринос да коначно подигнемо наталитет у Србији са којим се годинама уназад боримо, закључује др Стефановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг