Топола – У скупштинској сали Општине Топола данас је одржан округли сто  на ком су представљени кључни  резултати пројекта: “Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу” и публикација која је у ту сврху израђена.

Округлом столу су поред представника из Института за територијални економски развој присуствовали  и председник општине Топола Владимир Радојковић, Јасна Миљковић испред одељења за буџет, Мирјана Ћирић испред Јавних набавки и грађани који су укључени у сличне пројекте.

Фото: ТопПрес

Први човек општине истакао је значај Јавно приватног партнерства и нагласио да је до сада у Тополи реализовано неколико уговора али ипак се један издвојио као најуспешнији, односно наишао је на најпозитивније коментаре код грађана Тополе.

„Имамо позитивна искуства за изношење смећа са сеоског подручја, задовољни смо како то функционише. Општина је имала минималне  трошкове, партнер је одрадио све како треба, видећемо како ће се то одвијати на даље али што се тиче укључивања грађана, треба то да заживи“, рекао је Владимир Радојковић, председник општине Топола.

Фото: ТопПрес

Уводну реч на данашњем округлом столу имала је пројектна менаџерка Марија Миленковић, док је прелиминарне налазе мониторинг извештаја саопштила  Весела Влашковић испред Института за територијални економски развој.

„Радили смо овај пројекат на територији три општине Бечеј, Пландиште и Топола. Оно што је специфично за општину Топола у односу на друге две је корак више а то је изграђена препорука како би се унапредио тај процес укључивања организација цивилног друштва  и грађана код оваквих пројеката. Препорука је изграђена у оквиру пројекта и биће одобрена  од стране Скупштине општине Топола у наредном периоду. Веће укључивање грађана би допринело да приватна јавна партнерства буду ефикаснија. За неких десетак година од кад имамо законску регулативу која регулише ову област имамо узлазан тренд пораста броја пројеката приватно јавног партнерства на територији целе Србије, а истраживања су показала да када једна  општина уђе у први пројекат  јавно приватног партнерства воли да га репликује и на друге области,  где има потребе тако је било и у Тополи па сада има шест пројеката јавно приватног партнерства“, изјавила је за ТопПрес, Весела Влашковић.

Фото: ТопПрес

Који су то пројекти у Тополи до сада реализовани и да ли има планова за даље на овом округлом столу образложила је Мирјана Ћирић.

„Топола је препозната као једна од репрезентативних општина у Србији, која има највећи број закључених уговора о јавно приватном партнерству и због тога смо узети као партнер који спроводи Институт за територијални економски развој. Један од корака који ће унапредити овај систем реализције је и препорука која ће бити усвојена а укључиће цивилна друптва у доношење одлука и осмишљавање јавно приватних партнерстава. Ми имамо реализована четири уговора, јавни превоз, сакупљање комуналног отпада са сеоских месних заједница и одржавање гробаља а ту је  и систем јавне расвете. Имамо осмишљен пројекат изградње рециклажног центра и биогасне станице али чекамо да објекат који је у нашем власништву  не буде под спором па да можемо да кренемо у реализацију и тог пројекта“, рекла је Мирјана Ћирић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес