Краљево – Павле Обрадовић из села Чукојевац код Краљева један је од најпознатијих градитеља фрула из чије радионице је изашло на хиљаде модела овог инструмента, а умилни звуци разлежу се свим континентима. Неуморно прави фруле преко две деценије, а представљајући се на највећим српским саборима стекао је мајсторско писмо. Ипак, како каже – није свако дрво за свирало.

„Стабло шљиве, багрема или маслине може послужити као одличан материјал за прављење чаробне фруле, мада у нашем крају у равници се они теже налазе, и има их на већим надморским висинама. Показало се да најлеше звуке излазе из шљивовог дрвета. Када се фрула прави, грађа се мора извадити из самог срцета дрвета, сушити напољу на промаји, а да би се добио облик дрво се обради на стругу, и најбитније је да није сирово“, рекао је за РИНУ овај дугогодишњи мајстор прављења фруле.

Павлове фруле обишле читав свет, фото: РИНА

Павле за сваки звук и тоналитет зна која је дужина и пречник дрвета потребан и за сваки прст има стандард.

„Мора да се направи склад рупица са размером саме фруле како би тоналитет био леп, јер захтевају одређену кубатуру ваздуха. Све се ради по књизи, зна се колика рупа мора бити, рецимо за палац је 195 милиметара, ја све радим према таблици коју сам сам исписао. Свеже направљена фрула мора се два пута прокувати и то једном у маслиновом уљу, други пут у воску, како би се попуниле све поре које има, али и заштитила да потраје дуже, а остане исти звук“, казао је Обрадовић.

Павле већ две деценије прави фруле, фото: РИНА

Направити добру фрулу је изузетно тежак посао, а најзахтевнији део свакако је писак који може бити од разног дрвећа али мора бити од чвора, како би био чврст као камен и потрајао много година.

„Најчешће се користи бор који је масан и никада не труне, дуговечан је. Да би се направила једна добра фрула неопходно је да прође око два дана, ја волим да кажем „две наднице“, али ако имаш припремљен материјал. Мало ко зна да се фруле склапају из два дела да би могле да се штимују, када је хладно време она је тиха и оркестар не чује, ви је наштимујете, тиме је појачавате и онда је то друга прича“, додао је Павле.

Фото: РИНА

Дуго ће Павлове фруле и мелодије из њих задиркивати многа срца, не само ибарском долином већ широм света.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА