Ултразвучни прегледи са репарираним сондама, фото: ТопПрес

Сваки шести пар у Србији се суочава са проблемом неплодности, а Републичког фонд за здравствено осигурање (РФЗО) убудуће ће финансирати већи број поступака вантелесне оплодње, за парове који испуне одређене критеријуме.

Тренутно се о трошку РФЗО-а финансирају три покушаја вантелесне оплодње паровима који покушавају да добију прво дете, а један од основних критеријума је да жена има мање од 42 године, саопштило је удружење „Шанса за родитељство“.

Такође, РФЗО финансира два покушаја вантелесне оплодње за друго дете, а критеријум је да је прво дете добијено вантелесном оплодњом.

Мушкарци који имају дијагнозу азооспермије, иако имају замрзнут материјал за сада не могу на процедуру вантелесне оплодње о трошку РФЗО-а.

РФЗО за сада не финансира ни покушај вантелесне оплодње паровима који не могу да добију друго дете, а прво су добили природним путем.

Поступак вантелесне оплодње се може радити у 18 клиника у Србији, додаје се у саопштењу.

У удружењу подсећају да се парови не подвргавају процедури вантелесне оплодње без стимулације, односно уколико жена не прима хормонску терапију.

Једно од ограничења за парове је што у Србији тренутно нема донора, иако постоји Банка репродуктивних ћелија, истичу у удружењу.

Наводе да најаве председника Србије, министра здравља и директорке РФЗО-а да неће више бити ограничења, охрабрују парове и дају им наду да има решења за њихов проблем и да ће добити дете.

ТопПрес/ Извор: Танјуг